KOP (ansambel)

Allikas: Vikipeedia

KOP (Kõik Omad Poisid) oli Eesti ansambel.[1] Ansambel tegutses Tabivere Kultuurimajas. Hiljem kuulus ka Otsa-nimelise Muusikakooli, Mustamäe Mängude Maja ning lõpupäevil Jõgeva Kultuurimaja alla.

KOP-i eelkäija oli ansambel Wicing, milles tegid kaasa hilisemad Eesti muusika suurkujud nagu Alo Mattiisen (klahvpillid) ja Raul Vaigla (basskitarr).

Üsna varsti pärast seda, kui Mattiisen 1981. aasta lõpus In Spesse ja Vaigla Radarisse lahkus, ning nende asemel tulid Wicing-isse Aivar Mihkelsoni (kitarr), Margus Miti (löökriistad) ja Tiit Kuusiku (solist) kõrvale mängima Jaan Rässa ja Ain Salujärv, kerkis üles nimevahetuse küsimus. Õigupoolest polnud senise nimega rahul olnud juba eelmine koosseis. Uue nime — KOP — pakkus välja Jaan Rässa. Ansambli liikmete tõlgenduses tähendas see „Kõik Omad Poisid”.

Pärast Ain Salujärve ansamblist lahkumist kutsuti bassi mängima Jõgeva noor talent Kalle Tetsmann. Margus Miti lahkumise järel ühines KOPiga Kalle vend Indrek. Selleks ajaks olid mõlemad Tallinna Georg Otsa nimelise Muusikakooli õpilased. Jaan Rässa lahkudes kutsusid vennad Tetsmannid klahve mängima algul Kristjan Tralla ja seejärel ka Roland Randi. Rolandist saigi bändi pikaajaline klahvimees ja üks loomingulisi juhte.

Solist Tiit Kuusiku õlul olid aga juba Wicingi ajast peale ansambli finants- ja kõiksugu organisatoorsed mured. Helitehnikuna tegutses KOPi juures peaaegu kogu selle eksisteerimisaja Rein Reimets.

1984.-1986. a tegutseti peaaegu muutumatus koosseisus, vahetusid vaid solistid. Vahepeal oli bändiga liitunud ka Ülari Kirsipuu, kes mängis saksofoni, flööti ja klahvpille ning laulis. Sel perioodil esines ansambel edukalt festivalidel Tartu Sügis, Haapsalu Kevad ja Tartu levimuusikapäevadel. Festivalidel astuti üles enamasti instrumentaalkavadega. Et pidudel tuli esitada siiski enamasti tantsumuusikat, värvati solistideks veel Jüri Homenja, Sergo Kasemets, Ivar Riigov, Juhan Algus, Felix Herman, Lana Tarik, Üllar Jörberg ja Pearu Paulus.

Pearu oli bändi solistiks ka ansambli lõpupäevil, mil tegutseti Jõgeva kultuurimaja tiiva all. Vahepealsetel aastatel oli KOP olnud Otsa-nimelise Muusikakooli ja Mustamäe Mängude Maja bänd. Proove tehti siis Tallinnas. Viimases koosseisus olid tegevad Mart Jürisalu (klahvpillid, looming), Taago Daniel (bass), Virgo Veldi (saksofon), Margus Lillemägi (trummid), Pearu Paulus (laul), Aivar Mihkelson (kitarr) ja lõpus taas Margus Mitt (trummid).

„Tantsuks mängisime 1980. aastate poppi ning me ei istunud ühe ja sama repertuaari otsas, vaid pakkusime ikka värskeid lugusid. Kusjuures alatasa juhtus, et lugu, mille me mõne välismaa ansambli repertuaarist laenanud olime, tõusis peatselt originaalesituses Soome TV või mõne muu välismaise edetabeli — meil siis veel selliseid ei koostatud — tippu,” on meenutanud Aivar Mihkelson. „Peo alguses mängisime tihti omaloomingulisi instrumentaalpalu. Kes nendest huvitatud polnud, tuli nimme hiljem kohale. Festivalidel olime aga instrumentaalloominguga üsna edukad. Tartu Sügise Grand Prix võitsime minu meelest koguni kahel korral.”

Kodupublik hindas KOPi siiski enam tantsubändina. Kui KOP Tabivere restoranis mängis, oli ruumipuudusel ukse taha jäänuid mõnikord rohkemgi kui sissepääsenuid.

KOP oli heaks kasvulavaks paljudele nõutud pillimeestele tänasel kireval muusikaareenil.

Liikmed läbi aegade[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]