KBO League

Allikas: Vikipeedia
Soulis asuv Jamsili pesapallistaadion, mis on Doosan Bearsi ja LG Twinsi kodustaadion

KBO League (korea keeles KBO 리그) on Lõuna-Koreas tegutsev pesapalli profiliiga.

Liiga loodi 1982. aastal ja algselt kuulus sinna kuus klubi. Praegu kuulub liigasse kümme klubi, millest viis on liiga asutajaklubid. Kümnest klubist üheksa on saanud nime klubi omava ettevõtte või ärikonglomeraadi järgi.

Liigahooaeg koosneb põhihooajast ja väljalangemismängudest. Põhihooaeg koosneb 144 mängust. Kõik meeskonnad peavad omavahel 16 kohtumist. Põhihooaja võitjaklubi pääseb kohe finaalseeriasse Korean Series. Finaalseeria teise osaleja selgitavad välja põhihooaja paremuselt neli järgmist klubi: põhihooajal neljanda ja viienda koha saanud klubid osalevad wild Card '​i mängul, edasipääseja läheb vastamisi põhihooaja kolmanda klubiga ja seejärel selle kohtumise võitja põhihooaja teise klubiga. Finaalseeria peetakse nelja võiduni, wild Card '​i mäng kahe võiduni ja teised väljalangemismängud kolme võiduni. Alates 2001. aastast ei ole põhihooaja võitja võitnud finaalseeriat vaid kolmel korral.

Liiga edukaim klubi on Kia Tigers, mis on võitnud finaalseeria kokku 11 korral. Kokku on finaalseeria võitnud kümme klubi. Seni viimane meister pärineb 2021. aastast, kui KT Wiz tuli esimest korda finaalseeria võitjaks, alistades Doosan Bears. Praegustest klubidest on Kiwoom Heroes ainus, mis ei ole kordagi finaalseeriat võitnud.

KBO League on Lõuna-Korea kõige populaarsem spordiliiga. 2017. aastal külastas põhihooaja mänge üle 8,4 miljoni fänni.

Klubid[muuda | muuda lähteteksti]

Endised klubid
  • Hyundai Unicorns (Suwon) – 1982–2008
  • Ssangbangwool Raiders (Jeonju) – 1991–1999

Meistrivõitude arv[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]