Kõrgessaare kunstsiidivabrik

Allikas: Vikipeedia

Kõrgessaare kunstsiidivabrik oli kunstsiidi tootnud vabrik Hiiu maakonnas Kõrgessaare asulas endise Viskoosa mõisa alal.[1]

1912. aastal ostis osa Viskoosa mõisa aladest 430 tiinu maad Belgia, Prantsuse ja Inglise kapitaliga Peterburi ettevõte La Viscosa. Ettevõte ehitas sinna kunstsiidivabriku, vabrikuhooned ehitati hiigelsuurtest raudkividest. Kõrgessaare oli vabriku asukohaks valitud soodsa Kõrgessaare sadama asukoha pärast. Vabrik jõudis toota vaid proovitoodangut. Kohapealseks direktoriks oli üks osanikke, Cogan-Bernstein. I maailmasõja alguse tõttu lõpetas vabrik tegevuse.[1] Aastatel 1914 ja 1915 tegutses vabrik osalise koormusega, siis evakueeriti sisseseade Moskva lähedale, vabriku ruumidesse aga paigutati Vene sõjavägi.

Hiljem, Eesti NSV ajal, asus vabriku hoonetes tapamaja-lihatööstus, mis on teinud ka lihatooteid ja kalatehas, viimane tootis põhiliselt kalakonserve. Eesti Vabariigi ajal on nendes hoonetes tootmistegevus hääbunud ja lakanud[2].

La Viscosa nimi on kandunud Kõrgesaare aleviku kunstsiidivabrikut ümbritsevale alale ja bussipeatusele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Kõrgessaare mõisa valitsejamaja kultuurimälestiste riiklikus registris (vaadatud 11.11.2018)
  2. Harda Roosna (29. juuni 2012). "Kruuda müüb kalatehase varemeid". Hiiu leht. Originaali arhiivikoopia seisuga 7. juuni 2020.