Kõrgeimate hoonete loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Siin on loetletud maailma kõrgeimaid hooneid.

Maailma kõrgeimad hooned ja tornid (üle 400 m)

Ehitiste kõrgus kõrgeima detaili järgi[muuda | muuda lähteteksti]

Järgnev loend on koostatud antennitippude kõrguste järgi.

rasvane Ehitis on või on olnud maailma kõrgeim
Koht Nimi Pilt Linn Riik Kõrgus [1] Korruseid Ehitusaasta Märkused
m
1 Burj Khalifa Burj Dubai Under Construction on 13 November 2007.jpg Dubai  Araabia Ühendemiraadid 828 163
(+ 1 maa all)[2]
2010
2 Merdeka 118 Merdeka 118 20211204.jpg Kuala Lumpur  Malaisia 678,9 118
(+ 5 maa all)[3]
2022 Kagu-Aasia kõrgeim ehitis.
3 Shanghai Keskuse Hoone Shanghai - Shanghai Tower - 0003(cropped).jpg Shanghai  Hiina 632 128
(+ 5 maa all)[4]
2015
4 Abraj Al-Bait Final circulation of the Kaaba.jpg Meka  Saudi Araabia 601 120
(+ 3 maa all)[5]
2012 Kõrgeim kellatorn.
5 Ping An International Finance Centre Pingan International Finance Center2020.jpg Shenzhen  Hiina 599,1 115
(+ 5 maa all)[6]
2017 Seal ja Shanghai Keskuse Hoones on kõrgeimad vaatlusplatvormid (562 m).
6 Lotte World Tower Helicopter view of Seoul.jpg Soul  Lõuna-Korea 554,5 123
(+ 6 maa all)[7]
2017 OECD riikide kõrgeim ehitis.
7 One World Trade Center New York (33224081040).jpg New York City  Ameerika Ühendriigid 541,3 94
(+ 5 maa all)[8]
2014 Läänepoolkera kõrgeim ehitis.
8 Guangzhou CTF Finance Centre Guangzhou Twin Towers CTF(cropped).jpg Guangzhou  Hiina 530 111
(+ 5 maa all)[9]
2016
Tianjin CTF Finance Centre Tianjin CTF Finance Centre, 23 of 24 cropped.jpg Tianjin 97
(+ 4 maa all)[10]
2019
10 China Zun Parkview Green and CBD skyline (20210927131419) 2 1 1 1.jpg Peking 527,7 109
(+ 8 maa all)[11]
2018
11 Taipei 101 Taipei101.portrait.altonthompson.jpg Taipei  Taiwan 508 101
(+ 5 maa all)[12]
2004 Maailma kõrgeim ehitis 2004–2010.
12 Shanghai World Financial Center 上海国际金融中心.jpg Shanghai  Hiina 492 101
(+ 3 maa all)[13]
2008 Oli Shanghai Keskuse Hoone ehitamiseni Hiina kõrgeim ehitis.
13 International Commerce Centre International Commerce Centre 201008.jpg Hongkong 484 108
(+ 4 maa all)[14]
2010
14 Wuhan Greenland Center Wuhan Greenland Center 201704.jpg Wuhan 475,6 97[15] 2022
15 Central Park Tower Central Park Tower from street 2020.jpg New York City  Ameerika Ühendriigid 472,4 98
(+ 4 maa all)[16]
2020 Maailma kõrgeim kortermaja.[17]
16 Lahta Keskus Gazprom tower (Lakhta Center) St Petersburg. Russia.jpg Peterburi  Venemaa 462 87
(+ 3 below ground)[18]
2019 Euroopa kõrgeim ehitis.[19]
17 Landmark 81 LM81 NhonHuynh 5-8-2018.jpg Hồ Chí Minh  Vietnam 461,2 81
(+ 3 maa all)[20]
2018
18 Changsha IFS Tower T1 长沙九龙仓国金中心.jpg Changsha  Hiina 452,1 94
(+ 5 maa all)[21]
2018
19 Petronas Tower 1 Petronas Panorama II.jpg Kuala Lumpur  Malaisia 451,9 88
(+ 5 maa all)[22][23]
1998 Maailma kõrgeimad kaksiktornid; maailma kõrgeimad ehitised 1998–2004; esimene maailma kõrgeim ehitis väljaspool Ameerika Ühendriike 1908. aastast.
Petronas Tower 2

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Create Lists/Graphics – The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com. Vaadatud 10. juuni 2019.
  2. "Burj Khalifa - the Skyscraper Center".
  3. "Merdeka PNB118 – The Skyscraper Center".{{cite web}}: CS1 hooldus: url-status (link)
  4. "Shanghai Tower - the Skyscraper Center".
  5. "Makkah Royal Clock Tower - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com.
  6. "Ping an Finance Center - the Skyscraper Center".
  7. "Lotte World Tower - the Skyscraper Center".
  8. "One World Trade Center - the Skyscraper Center".
  9. "Guangzhou CTF Finance Centre - the Skyscraper Center".
  10. "Tianjin CTF Finance Centre - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com.
  11. "CITIC Tower - the Skyscraper Center".
  12. "TAIPEI 101 - the Skyscraper Center".
  13. "Shanghai World Financial Center - the Skyscraper Center".
  14. "International Commerce Centre - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com.
  15. "Wuhan Greenland Center - the Skyscraper Center".
  16. "Central Park Tower - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com.
  17. Young, Michael (17. september 2019). "Central Park Tower Officially Tops Out 1,550 Feet Above Midtown, Becoming World's Tallest Residential Building". New York YIMBY. Vaadatud 17. september 2019.
  18. "Lakhta Center - the Skyscraper Center".
  19. Prisco, Jacopo. "Europe's tallest skyscraper nears completion". CNN (inglise). Vaadatud 15. jaanuar 2020.
  20. "Vincom Landmark 81 - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com.
  21. "Changsha IFS Tower T1 - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com.
  22. "Petronas Twin Tower 1 - the Skyscraper Center".
  23. "Petronas Twin Tower 2 - the Skyscraper Center".