Juhend:Õppekäik (Muutmine)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Juhend:Õppekäik (Redigeerimine))
Sissejuhatus   Muutmine   Vormindamine   Lingid   Viitamine   Arutelulehed   Pea meeles   Kokkuvõte    

Kui välja arvata mõned vähesed kaitstud leheküljed ja erileheküljed, on igal leheküljel olemas link "Muuda", mille abil saab vaadatava lehekülje sisu muuta. See on üks Vikipeedia põhilistest tunnustest, nii saab artiklitesse igaüks teha parandusi ja lisada uut materjali.

2013. aastal võeti Vikipeedias kasutusele uus redigeerimisvahend Visuaaltoimeti, mis peaks idee järgi olema uue kasutaja jaoks tuttavam ja lihtsam kasutada kui varasem süsteem. Kui vajutada artikli päises "Muuda", rakendubki Visuaaltoimeti. Seda tööriista veel arendatakse, seetõttu võib see lehekülje muutmisel mõnikord teha tülikaid vigu, mida ilma koodi vaatamata ei saagi märgata ega parandada, samuti ei saa sellega muuta lehe kõiki elemente. Visuaaltoimetit ei ole üldse võimalik kasutada arutelulehtedele kirjutamisel. Nendel põhjustel on väga soovitatav tutvuda ka algse ja endiselt toimiva redigeerimisviisi ehk vikikoodi muutmise põhimõtetega. Vikikoodi muutmiseks tuleb vajutada "Muuda lähteteksti".

Siinne lühike redigeerimisjuhend kirjeldab lähteteksti ehk vikikoodi muutmist. Visuaaltoimeti osaliselt tõlgitud juhend on siin.

Mine liivakasti ja klõpsa lingil "Muuda lähteteksti"! Avaneb lehekülg redigeerimiskastiga, milles on muudetava lehekülje (antud juhul liivakasti) tekst. Kirjuta sinna midagi lisaks, siis vajuta nupule "Avalda muudatused" redigeerimiskasti all ja vaata, mis juhtus.

Näita eelvaadet

Üks tähtis võimalus, mida võiksid kohe hakata kasutama, on nupp "Näita eelvaadet". Tee muudatus liivakastis ja vajuta "Avalda muudatused" asemel nuppu "Näita eelvaadet". Avanenud lehel on ülalpool lehe eelvaade ja allpool redigeerimiskast muudetava sisuga. Nii saab enne salvestamist vaadata, milline hakkab lehekülg pärast Sinu muudatust välja nägema. See on oluline, et saaksid parandada muudatuse käigus tehtud võimalikke vigu. Eelvaate abil saad katsetada ka vormindamisvõtteid, ilma et eksperimenteerimine risustaks artikli ajalugu või üldist viimaste muudatuste loendit. Pärast eelvaatega tutvumist ära unusta lehekülge salvestamast!

Resümee

Resümeekast ja redigeerimiskäsud

Enne, kui salvestad muudetava lehekülje, on hea tava lisada resümeekasti kokkuvõte või kirjeldus oma muudatustest. Resümeekast asub kohe redigeerimiskasti all. Kui Sinu tehtud parandus on väike (nt õigekirja või näpuvigade parandus), lisa kindlasti linnuke kasti "See on pisiparandus" (see võimalus on ainult sisseloginud kasutajatel).

Kasutajaks registreerumine

Kasutajaks registreerimine on vabatahtlik, kuid väga soovitatav. Vikipeedia sisu saab muuta ja täiendada ka niisama, ilma registreerimata, kuid kasutajakonto omamisel on mitmeid eeliseid, nende hulgas näiteks oma eelistuste ehk seadete muutmine, artiklite jälgimisloend, artiklite teisaldamise/ümbernimetamise õigus, kaitstud lehtede muutmine, piltide üleslaadimine jne.

Registreerimiseks klõpsa ülal paremas nurgas lingile "Loo konto". Registreerumisel ei ole vaja avaldada oma pärisnime või muid isikuandmeid. Vali kasutajanime hoolikalt, sest seda (lihtsalt) muuta ei saa. Väga soovitatav on registreerumisel täita ka e-postiaadressi lahter, see võimaldab vajadusel tellida parooli meeldetuletust.


Proovi redigeerimist liivakastis
Jätka õppekäiku vormindamisega