Joseph Pilates

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Joseph H. Pilates)

Joseph Hubertus Pilates (9. detsember 18839. oktoober 1967) oli Saksamaal sündinud USA treener, pilatese treeningumeetodi arendaja, edendaja ja levitaja.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Joseph H. Pilates sündis 1883. aastal Mönchengladbachis Saksamaal. Tema isa oli kreeka päritolu auhinnatud võimleja ja ema tegeles naturopaatiaga. Lapsepõlves nõrga tervisega hädas olnud, nii astma, rahhiidi kui ka liigesepõletike all kannatanud Pilates pühendas kogu oma elu hea füüsilise vormi saladuste väljaselgitamisele. Juba lapsena uuris ta ja katsetas enda peal erinevaid treeningukavasid – nii kulturismi, gümnastikat, joogat kui ka kung fu'd, olles 14-aastaselt juba sedavõrd heas vormis, et poseeris anatoomiliste kaartide joonistajatele. J. Pilates jõudis arusaamisele, et moodne elustiil, halb rüht ja vale hingamine on paljude tervisehädade põhjus. Ta leidis, et kui inimese nahk on võimeline pidevalt uuenema, siis peab olema võimalik tervendada ja tugevdada kõiki elundeid ja kogu keha. See ajendaski teda välja töötama ainulaadse harjutuste kava ja uurima erinevate treeninguvahendite kasutegureid, mille põhjal ta hiljem arendas välja omaenda unikaalsed treeningumasinad.

32-aastaselt kolis Pilates Inglismaale, kus ta andis enesekaitsetunde, tegutses elukutselise poksijana ning esines isegi tsirkuses. Esimese maailmasõja puhkedes võeti Joseph Pilates koos teiste sakslastega vahi alla ning paigutati vangilaagrisse. Laagris viibides õpetas ta teistele vangidele kehalisi harjutusi ning nimetas oma treeningumeetodit "kontroloogiaks" – tänu harjutustele olid vangid hea tervise juures ja suutsid üle elada gripiepideemia, milles hukkus 1918. aastal tuhandeid inimesi. Seda aega saab ühtlasi lugeda Pilatese tehnika sünniajaks.

Pärast sõda naasis Pilates Saksamaale, kus ta tegi koostööd mitme tantsu- ja võimlemisasjatundjaga, sealhulgas näiteks Rudolf Labaniga. Samuti jätkas ta tööd politseinike treenimisel.

Pärast seda, kui tal paluti hakata treenima sõjaväge, lahkus ta 1926. aastal kodumaas pettununa Saksamaalt ning reisis Ameerikasse. Teel uude maailma tutvus ta Clara, oma tulevase naise ja äripartneriga. Koos rajasid nad New Yorgis stuudio, kus Pilates jätkas oma treeningumeetodi arendamist, kuni jõudis lõpuks tulemuseni, mida tunneme täna Pilatese meetodina. Clara ja Joseph Pilates õpetasid ja juhendasid oma õpilasi New Yorgi stuudios mitu aastakümmet, leides oma kõige pühendunumad järgijad tantsijate ja baleriinide kogukonnast – kust pärinevad kõik meistrid, kes tänapäeval Joseph Pilatese elutööd edasi kannavad. Lisaks kirjutas Pilates mitu raamatut ning suutis viljaka leiutajana kinnitada 26 patenti.

Joseph Pilates suri 1967. aastal 83 aasta vanuselt.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Joseph H. Pilates "Your Health" (1934)
  • Joseph H. Pilates ja William J. Miller "Return to Life Through Contrology" (1945)

Õpilased[muuda | muuda lähteteksti]

Otseselt Pilatese käe all õppinud meistrite hulka kuuluvad

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

Britt Kalbus (23. september 2011). "True Pilates Eesti koduleht" (eesti keeles). Vaadatud 23.09.2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link) Marguerite Ogle (1. veebruar 2011). "Joseph Pilates: Founder of the Pilates Method of Exercise – A Brief Biography of Joseph Pilates" (inglise keeles). Vaadatud 25.09.2011.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]