Joosep (Maarja abikaasa)

Allikas: Vikipeedia
Guido Reni, "Püha Joosep Jeesuslapsukesega" (1635)

Joosep Naatsaretist (heebrea keeles: יוֹסֵף; kreeka keeles: Ἰωσήφ) oli vastavalt kanoonilistele evangeeliumitele abielus Jeesuse ema Maarjaga.[1] Ta polnud Jeesuse lihane isa, aga tollaste tavade järgi peeti teda Jeesuse seaduslikuks isaks. Vastavalt Matteuse evangeeliumile oli Joosepi isa Jaakob[2], kuid Luuka evangeeliumi kohaselt oli ta hoopis Eeli poeg.[3]

Jacques Stella, "Püha Joosepi surm" (1655)

Kuna evangeeliumites on Jeesuse sugupuud erinevad, on meil raske öelda, kes oli Joosepi tegelik vanaisa. Aga teoloogid nõustuvad, et Joosep sündis Taaveti perekonnas, ta polnud rikas mees ja elatas end kristliku traditsiooni kohaselt Naatsaretis puusepa käsitööga. Apokrüüfses Tooma lapsepõve-evangeeliumis kirjeldatakse teda tegemas atru ja härgade rakmeid. Arameakeelse ametinime naggar kreekakeelse teksti tõlkevaste ho tekton (Mt 13:55) tähendab oskustöölist ja sõna avaram tähendusväli ka õpetlast või meistrit.

Uue testamendi kohaselt andis ingel talle unenäos mitu korda juhiseid.[4] Teda kirjeldatakse õiglase mehena,[5] kes armastas oma poega.[6] Tema sündi ja surma piiblis ei kirjeldata. Teda ei mainita kunagi pärast Jeesuse lapsepõlve ja Maarjat esitletakse alati iseseisvana. Apokrüüfses Puusepp Joosepi loos, mis kirjutati 5. või 6. sajandil, on pikk ülevaade Joosepi rahumeelsest surmast 111-aastaselt Jeesuse, Maarja ja inglite juuresolekul.[7] See stseen hakkab ilmuma kunsti 17. sajandil.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Boff, Leonardo (2009). Saint Joseph, the father of Jesus in the fearless society. Lk 34.
  2. Lk 1:16.
  3. Lk 3:23.
  4. Mt 1:19-25; 2:13-15; 2:19-23.
  5. Mt 1:19.
  6. Lk 2:48.
  7. "History of Joseph the Carpenter".