Jonas Sjöstedt

Allikas: Vikipeedia

Tor Jonas Sjöstedt (sündinud 25. detsembril 1964 Göteborgis) on Rootsi poliitik, publitsist ja endine metallitööline. Aastatel 2012–2020 oli ta Vasakpartei esimees ja 1995–2006 Euroopa Parlamendi liige. Pärast 2010. aasta valimisi on ta olnud Riksdagi liige.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Sjöstedt kasvas üles Göteborgis, kuid hüdroenergia valdkonnas insenerina tegutsenud isa töö tõttu pidi pere korduvalt kolima. Sjöstedt elas lapsepõlves muuhulgas ka Sundsvallis, Västeråsis ja Vänersborgis.

Tema poliitikahuvi tärkas varakult ja 1978. aastal astus ta kommunistlike noorte organisatsiooni.[1]

1990. aastal asus ta elama Umeåsse, kus töötas Volvo veoautode montöörina ning oli aktiivne ametiühingutegelane.

1994. aastal pälvis ta üleriigilist tähelepanu, kui lõi kaasa Euroopa Liitu astumise vastases kampaanias. Kui Rootsi siiski Euroopa Liiduga ühines, kandideeris 1995. aastal Euroopa Parlamenti ja osutus koos kahe teise vasakparteilasega valituks. Ta valiti tagasi ka 1999. ja 2004. aasta Euroopa Parlamendi valimistel. Euroopa Parlamendis kuulus ta Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete ja Põhjala Vasak-Roheliste (GUE/NGL) fraktsiooni. Euroopa Parlamendi saadikuna vedas ta 2003. aastal Rootsis euro kasutuselevõtu vastast kampaaniat, mis osutus edukaks.[2] 2006. aastal loobus ta europarlamendiliikme kohast, kuna kolis elama Ameerika Ühendriikidesse.

Aastatel 2006–2010 elas Sjöstedt New Yorgis, kus tema diplomaadist abikaasa Ann Måwe töötas Rootsi Alalises Esinduses ÜRO juures. New Yorgis elades lõi Sjöstedt kaasa erakonna Socialist Party USA rohujuuretasandi tegevuses.[3][4] Samal ajal debüteeris ta ka kirjanikuna, üllitades muuhulgas Euroopa Parlamendi olustikus toimuva kriminaalromaanide triloogia. Samuti on ta kirjutanud ajaloo teemadel.

Tagasi Rootsis, valiti ta 2010. aastal Riksdagi liikmeks.

2012. aasta 6. jaanuaril valiti ta Vasakpartei esimeheks.[5] Parteijuhina on ta korduvalt tõstatanud teema, et tuleks keelustada hoolekandeteenuste osutamise eest saadav kasum.[6]

2020. aasta jaanuaris teatas Sjöstedt kavatsusest mais Vasakpartei juhi kohalt tagasi astuda. Tema abikaasa on alates 2019. aastast Rootsi suursaadik Vietnamis ning Sjöstedt plaanis Vietnamisse pere juurde kolida.[7] Koroonapandeemia lõi tema plaanid segamini, partei kongress lükati edasi 2020. aasta oktoobrisse ning Sjöstedt juhtis erakonda oktoobrini.[8] 31. oktoobril toimunud parteikongressil valiti erakonna uueks juhiks Nooshi Dadgostar.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Sjöstedt on abielus diplomaat Ann Måwega, neil on 2007. aastal sündinud kaksikud Tor ja Greta. Varasemast abielust on tal tütar Karin.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]