John Sheridan

Allikas: Vikipeedia
John Sheridan
"Babylon 5" tegelane
Esimene esinemine "Points of Departure"
Viimane esinemine "Sleeping in Light"
Kehastanud Bruce Boxleitner
Taustteave
Liik inimene
Koduplaneet Maa

John David Sheridan (surnud 2281) on väljamõeldud tegelaskuju, üks peategelasi ulmeteleseriaalis "Babylon 5".

Noorpõlv ja karjääri algus[muuda | muuda lähteteksti]

Sheridan sündis Maal, Maa Alliansi diplomaadi pojana. Astunud sõjaväkke, tõusis Sheridan Maa kosmoselaevastikus lieutenant commander '​i aukraadini. Talle pakuti esimese ohvitseri kohta laeval EAS Prometheus, kuid noormees loobus kohast laeva kapteni maine pärast, keda peeti hoolimatuks. EAS Prometheus oli laev, mis inimeste esimese kokkupuute ajal Minbari laevadega avas tule ja vallandas sellega Maa-Minbari sõja.

Sõja ajal teenis Sheridan esimese ohvitserina Maa sõjalaeva EAS Lexington pardal. Kui laeva kapten Sterns ühe rünnaku ajal surma sai, organiseeris Sheridan kogu sõja ainsa Maa sõjalise võidu: mineeris asteroidi ning saatis välja võlts-hädasignaali. Kui Minbari lipulaev Must Täht hädasignaali peale saabus kerget saaki purustama, hävitas Sheridan vaenlased plahvatusega.

Pärast sõda sai Sheridan sõjalaeva EAS Agamemnon komandöriks, ning juhtis uurimis- ja diplomaatilise eesmärgiga retki. Kui valiti jaama Babylon 5 komandöri, oli Sheridan üks kandidaatidest. Ent kuna kandidatuur tuli kooskõlastada ka minbaridega, eelistasid nood Jeffrey Sinclairi. Maa Alliansi president Luis Santiago hoidis Sheridani varumehena, kui Sinclairiga peaks midagi juhtuma.

Esimene aasta Babylon 5 komandörina[muuda | muuda lähteteksti]

Kui Sinclair määrati 2259. aasta jaanuaris suursaadikuks Minbarile, suunati Sheridan jaama ülemaks. Tema esimene ülesanne oli teha kahjutuks Minbari sõjalaev Tragati, mis oli Joone lahingu ajal kaduma läinud. Sheridani ei võetud minbaride pool algul jaama komandörina hästi vastu. Paljud sõdalaste kasti liikmed hüüdsid teda "Tähetapja".

Järgnenud aasta jooksul paiskus Sheridan järjest ühest kriisist teise. Narni-Centauri halvenenud suhted jõudsid sõjani. Sheridan pidi lahendama ka Drafa katku probleemi, mille olid jaama toonud Markabi rassi esindajad.

Varjud olid naasnud ja aitasid centauridel võita narne. Rünnakus Narni koduplaneedi vastu kasutati massihävitusrelvi. Narnid kapituleerusid.

Nagu seda poleks veel olnud küllalt, leidis Sheridan, et president Morgan Clark muutis Maa Alliansi tasapisi diktatuurirežiimiks. Sheridan avastas, et Öövalve, natside SA või Gestapo sarnane organisatsioon, oli värbanud oma ridadesse enamiku jaama julgeolekumeeskonnast.

Kui Sheridan üritas aidata üht sõjast pääsenud Narni laeva, ründasid centaurid Babylon 5t. Esimesena tule avanud Centauri alus hävitati lahingu käigus. Samal ajal pidas Clarki režiim Centauri Vabariigiga kõnelusi mittekallaletungileppe üle. President ja peastaap andsid Sheridanile käsu kas centauride ees vabandada, või tagasi astuda. Sheridan otsustas vabandada. Centaurid korraldasid Sheridanile atentaadi, ning teda päästis üksnes Vorloni suursaadik Koshi sekkumine.

Pärast Narni allaandmist avaldas Minbari saadik Delenn Sheridanile, et kosmosejaamas tegutsevad talle alluva Minbari salaorganisatsiooni Vahid liikmed, ning tegi ettepaneku juhtida Vahte[[ üheskoos.

Teine aasta Babylon 5 komandörina[muuda | muuda lähteteksti]

Oma teise aasta algul Babylon 5 komandörina sai Sheridan enda kasutusse Minbari uue "Valge Täht" klassi tähelaeva. Selle abil korraldas Sheridan missiooni Centauri poolt sissepiiratud Vahtide väljaõppekeskuse vabastamiseks blokaadist.

Samuti selgus, et Maa diktaatorist president Clark üritab enda valdusse saada Varjude tehnoloogiat. Sheridan võttis taas "Valge Tähe" ning hävitas Jupiteri kuult leitud Varjude laeva, mida Clarki mehed ebaõnnestunult üritasid kontrolli alla saada. Kuid "Valge Täht" sattus Maa laevastiku rünnaku alla ning suutis põgeneda vaid üle noatera.

Clark kuulutas Maal ja kogu Alliansis välja sõjaseisukorra. Sheridan pidi tegema näo, et mängib sellega kaasa. Sõjaseisukord hakkas kehtima ka Babylon 5 jaamas. Jaama turvameeskonnas pidi toimuma puhastus - alles jäeti üksnes Öövalvesse kuuluvad või sellega ühinevad liikmed.

Sheridan sai aga poolehoidjatelt Maal vihje, et vastav käsk on antud juriidiliselt ebakorrektselt, ning seda ära kasutades meelitas Öövalve turvameeskonna lõksu. Tal õnnestus enamik kohalikust Öövalvest arreteerida. Jaama asusid turvama Narni esindajad.

Edasi muutusid sündmused dramaatiliseks. Osa Maa laevastikust asus pärast sõjaseisukorra väljakuulutamist Clarkiga avalikku vastasseisu. Sõjalaev EAS Alexander pääses võitluses Clarkile lojaalsete laevadega põgenema ning suundus Babylon 5 juurde. Temaga ühines teine Clarki-vastane laev EAS Churchill. Kuid Clarki jõud olid vaid mõne tunni kaugusel. Luureinfo kohaselt oli viimastel käsk võtta Sheridan ja tema meeskond vahi alla.

Konflikt eskaleerus. Opositsiooniline Marss otsustas Clarki sõjaseisukorda mitte tunnistada. Vastuseks pommitasid Clarki jõud tsiviilsihtmärke Marsil. Seepeale kuulutasid kaks Maa kolooniat, Proxima VII ja Orion III välja iseseisvuse. Sheridan järgis nende eeskuju ning kuulutas Babylon 5 Maa Alliansist lahkunuks.

Alliansi laevastik ilmus Babylon 5 juurde. Järgnes vihane võitlus, mille käigus Clarkile lojaalsed jõud üritasid Babylon 5 vallutada. Churchilli ja Alexanderi abiga löödi nad tagasi. Raskelt vigastatud Churchill rammis Clarki laeva Agrippa, ning mõlemad purunesid.

Kuid võitlus polnud veel läbi. Saabusid uued Clarki laevad. Babylon 5 poleks lahingut lisajõududega enam vastu pidanud. Kriitilisel momendil saabusid appi Minbari laevad eesotsas Delenniga.

Sheridani ja Delenni suhe[muuda | muuda lähteteksti]

Üks seriaali väheseid "pehmeid" süžeeliine, mis käivitub Babylon 5 teisel hooajal ja areneb sarja lõpuni, on Sheridani ning Minbari saadiku Delenni romantiline suhe.

Sheridan on olnud eelnevalt kaks korda abielus. Esimene abielu, mis kestis vaid mõne nädala, oli tal pärast sõjaväeakadeemia lõpetamist Elizabeth Lochleyga. Teine abielu Anna Sheridaniga lõppes traagiliselt. Ajal, kui Sheridan oli maa sõjalaevastiku kosmoseristleja EAS Agamemnon komandör, suundus Anna Sheridan uurimislaeval Icarus retkele tuntud maailma äärel asuva planeedi Z'ha'dum juurde. Icarus jäi kadunuks ning Sheridan jäi uskuma, et tema naine on hukkunud. Ta keskendus pere asemel oma karjäärile.

Sheridani ja Delenni suhte arengu pöördepunktiks saab juhtum, kus Delenn võetakse pantvangi Babylon 5 jaamale jäänud Öövalve liikmete poolt.

Nende abiellumine leiab aset 4. hooaja lõpul. Tuleb tähele panna, et esimese hooaja lõpul-teise algul osaleb Delenn eksperimendis, mis muudab tema geneetilist koodi. Eksperiment õnnestub ja hiljem pole Delenn enam puhas minbari, vaid pigem minbari-inimese hübriid. Väliselt paistab see silma eelkõige juuste olemasolus, mida minbaridel asendab luumoodustis.