John Oliver (koomik)

Allikas: Vikipeedia
John Oliver (2007)

John Oliver (sündinud 23. aprillil 1977 Birminghamis) on Suurbritanniast pärit meelelahutaja. Ta tegutseb nii Inglismaal kui ka Ameerikas, 2019. aastal sai ta USA kodakondsuse.

Kui aastatel 2006–2013 oli ta HBO saate "The Daily Show with Jon Stewart" Briti korrespondent, siis 2014. aasta aprillist on ta HBO hilisõhtuse telesaate "Last Week Tonight with John Oliver" juht.

Oliver kasvas üles Inglismaal Liverpoolis ja Bedfordis. Ta lõpetas Cambridge'i ülikooli, kus õppis inglise keelt ja kirjandust. Ülikooliõpingute kõrvalt esines ta püstijalakoomikuna ja oli Cambridge'i ülikooli näitekunstiklubi Footlights asepresident.

Koos Andy Zaltzmaniga juhtis ta saateid "Political Animal", "The Department" ja "The Bugle".

"Political Animal" toimub alates 2004. aastast üks kord aastas Edinburghis toimuval festivalil Edinburgh Fringe. Alates 2006. aastast juhib Zaltzman seda üksinda.

"The Bugle" on iganädalane taskuhääling, mida ta juhib koos Zaltzmaniga. See projekt algas 2007. aasta oktoobris ja 2010. aasta jaanuaris valmis juba sajas saade.

"The Department" on BBC Radio 4 satiiriline komöödiasari salaorganisatsioonist, mis suudab mõjutada inimeste elu iga aspekti. Komöödiasari käsitleb selle organisatsiooni kolme töötaja mõttetalguid ühiskonna probleemide lahendamiseks. Oliver, kes mängib amoraalset juristi, ja Zaltzman kuuluvad ka sarja kõikide saadete autorite ja näitlejate hulka.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]