John Godson

Allikas: Vikipeedia
John Godson (2013)

John Abraham Godson (sünninimi Godson Chikama Onyekwere; sündinud 25. novembril 1970 Nigeerias Umuahias) on Poola poliitik, esimene neegrist Poola parlamendi liige.

John Godson on rahvuselt igbo. Ta migreerus Poolasse 1993. aastal ja abiellus Ungarist Szczecinist pärit poola naisega. Ta on lõpetanud Rahvusvaheliste Uuringute Kõrgkooli politoloogia erialal Łódźis. 2001 sai ta Poola kodakondsuse.

2007. aastal kandideeris ta Poola Seimi, kuid ei osutunud valituks. 2008. aastast on ta Łódźi linnavolikogu liige. Valimistel sai ta 4736 häält, mis oli rohkem kui 800 kandidaadi seast paremuselt teine tulemus. Ta kuulub parteisse Kodanikeplatvorm. 14. detsembril 2010 pääses ta Hanna Zdanowska loobumise järel asendusliikmena seimi liikmeks. Zdanowska loobus sellepärast, et valiti Łódźi linnapeaks.

2011 valiti Godson tagasi seimi liikmeks. Ta sai 29 832 häält. Nii suures häälte arvus on oma osa Barack Obama fenomenil ja on teada, et tema poolehoidjad on hüüdnud "Vivat! Vivat Polski Obama!" ("Elagu Poola Obama!").

Godson rõhutab sageli hariduse tähtsust ja tal on mitu teaduskraadi. Ta õppis 19871992 Nigeerias Abia Riiklikus Ülikoolis põllumajandust ja sai bakalaureusekraadi. 20002003 õppis ta Indianas Newburghis Kolmainsuse kolledžis ja seminaris ning sai sealt magistrikraadi personalijuhtimises. 2006–2008 õppis ta Łódźi rahvusvaheliste suhete akadeemias ja sai magistrikraadi rahvusvaheliste suhete alal. Tal on kaks doktorikraadi: Varssavi ülikoolist politoloogias ja Łódźi ülikoolist haldusjuhtimises.

Ta oli vanemõpetajana Szczecini tehnikaülikoolis (1993–1997) ja Poznańis asuvas Adam Mickiewiczi ülikoolis, lisaks külalisõppejõud paljudes kõrgkoolides nii Poolas kui välismaal. Ta on Poola Aafrika Instituudi president.

Godson on endine nelipühilaste Kristuse Issanda kiriku pastor. Ta on tuntud oma religioossuse poolest. Ise on ta enda kohta öelnud, et on "... Jeesuse Kristuse sulane, kutsutud apostliks, välja valitud kuulutama Jumala evangeeliumi" (Piiblis käis see salm Pauluse kohta: Pauluse kiri roomlastele 1:1).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]