Johannes Välja

Allikas: Vikipeedia

Johannes Välja (sündinud 1. juulil 1994 Tallinnas) on eesti tšellist.

Õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Johannes Välja alustas tšelloõpinguid 2001. aastal Tallinna Muusikakeskkoolis Mart Laasi juhendamisel. Alates 2013. aastast õpib ta Saksamaal Müncheni muusika- ja teatrikõrgkoolis professor Wen-Sinn Yangi tšelloklassis. Johannes on end täiendanud Natalja Gutmani, Ivan Monighetti, Wolfgang Boettcheri, Jens Peter Maintzi, Laszlo Fenyö, Wolfgang Emanuel Schmidti, Patrick Demenga, Francis Gouton', Colin Carri ja paljude teiste meistrikursustel. Ta on osalenud Astona rahvusvahelise suveakadeemia (2011–2012), Rutesheimi tšelloakadeemia (2012), samuti Amsterdami tšellobiennaali ja Kronbergi akadeemia tšellomeistriklasside töös.

Koostöö[muuda | muuda lähteteksti]

Johannes on esinenud solistina mitmete orkestrite ees, mille hulgas on näiteks Tallinna Kammerorkester, Bad Reichenhalli filharmoonia ja České Budějovice filharmoonia orkester. Kammermuusikat on Johannes esitanud koos selliste nimekate muusikutega nagu Julia Fischer, Christoph Poppen ja Hariolf Schlichtig.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Johannes Välja on edukalt osa võtnud ka paljudest konkurssidest. 2012. aastal võitis ta 1. koha rahvusvahelisel Liezeni tšellokonkursil Austrias. Rahvusvahelisel kammermuusika festivalil "In corpore" on ta korduvalt võitnud žürii eriauhinna (2011–2013). Samuti on ta kammeransamblite konkursi "Pavasario sonata" laureaat (2012). Alates 2015. aastast on Johannes Yehudi Menuhini (en:Yehudi Menuhini) "Live Music Now" stipendiaat.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]