Johann III (Riia)

Allikas: Vikipeedia

Johann III Schwerinist (Johannes von Schwerin, Schwerini krahv Johann; surnud 1300) oli Riia peapiiskop aastatel 12941300.

Johann III ajal algas esimene ja kõige pikem Liivimaa kodusõda (12971330). 1297. aastal läks piiskop välismaale tervist parandama, jättes võimu oma stiftis Liivi ordule. Kuid sellel tekkis kohe konflikt Riia linnaga, sest ordu ehitatud sildade ja muude rajatiste tõttu tekkisid linnas üleujutused, pealegi olid linna ja ordu suhted juba varem pinevad olnud. Vastastikuste vaenuste käigus hävitati umbes pool Riia linnast ja aasta lõpus kiiruga välismaalt naasnud peapiiskop püüdis rahu vahendada. See siiski ebaõnnestus ja riialased hävitasid Riia ordulinnuse ning hukkasid nii Riia linnusekomtuuri kui ka väidetavalt koguni 60 orduvenda.

1298. aastal alustas aga vastukäike ordu, kes süüdistas Riia peapiiskoppi ja Saare-Lääne piiskoppi kokkumängus Riiaga ning kuulutas mõlema vastu vaenuse. Peapiiskop Johann ei suutnud end kuigi kaua kaitsta ning ta sattus Turaida linnuse ordu kätte langemise järel vangi. Teda hoiti vangis üle aasta Viljandis, kust ta vabanes lõpuks tänu Hansa sekkumisele. Seejärel kiirustas Johann III paavsti juurde ordu tegevuse üle kaebama, samas kui Riia peapiiskopkond jäi ordu võimu alla. Paavsti juures asus Johann rajama suurt orduvastast koalitsiooni, kuid kuna ta suri juba 1300. aastal, siis need plaanid nurjusid ning ordu vastu jäi Liivimaal sõdima vaid Riia linn.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Johann II
Riia peapiiskop
12941300
Järgnev
Isarnus Fontianost