Johan Liiva

Allikas: Vikipeedia
Johan Liiva (2006)

Johan Patrik Mattias Liiva (ka Johan Axelsson; sündinud 18. novembril 1970 Helsingborgis) on eesti päritolu Rootsi laulja ja kitarrist, kes viljeleb peamiselt heavy metal'it.

Liiva vanaisa oli Elmar Liiva, paadipõgenik Eestist. Johan sündis enne vanemate abiellumist. Kui vanemad 1983. aastal siiski abiellusid, sai ka Johan Liiva perekonnanimeks Axelsson. 18-aastaselt võttis ta oma varasema perekonnanime tagasi, sest oli sellega rohkem harjunud ning pealegi oli tema eestlasest vanaisa olnud talle rohkem isa eest kui tema bioloogiline isa.

1988. aastal asutas ta koos oma lapsepõlvesõbra Michael Amottiga ansambli Carnage. Seejärel musitseeris ta laulja ja kitarristina veel mitmes ansamblis, kuni asutas 1996. aastal koos Amottiga bändi Arch Enemy. Seal laulis ta kuni 2000. aastani, mil ansambel valis uueks solistiks naislaulja Angela Gossowi. Hiljem on ta laulnud ansamblis Hearse.

2004. aastal antud intervjuus nimetas Liiva oma parimaks plaadiks Arch Enemy debüütplaati "Black Earth" (1996) ja parimaks lauluks Furbowli "Dead and Gone". Oma bändi Hoarse suurimaks mõjutajaks nimetas ta Kim Wilde'i.[1]

14. oktoobril 2015 abiellus Liiva Ukrainas Ukrainast pärit Alexandra Adleriga.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heart of Steel: intervjuu Johan Liivaga Vaadatud 20. septembril 2021

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]