Joglland

Allikas: Vikipeedia
Joglland Fischbachi lähedal

Joglland on tugevalt metsane madal mägipiirkond Steiermargi kirdeosas Hartberg-Fürstenfeldi ja Weizi ringkondades. Tänapäeval moodustab see turismipiirkonna Joglland–Waldheimat (Kraftspendedörfer Joglland).

Selle nimi on tõenäoliselt tuletatud nimest Jaakob (võib-olla Sankt Jakob im Walde külast), mis selles piirkonnas on sageli moondunud Joggli või Jackli nimeks. Piirkonda kirjeldab kirjanduses Steiermargi luuletaja Peter Rosegger, kes kasvas üles Alplis põllumehe pojana.

Asukoht ja maastik[muuda | muuda lähteteksti]

Joglland - Waldheimati piirkonna asukoht, Viini ja Grazi vahel, Semmeringist kagus

Joglland asub Ida-Steiermargis Wechseli, Feistritzi ülemise oru, Safenbachi ja Hartberg-Friedbergi ala vahel. See moodustab alamrühma Eelalpidest Muri jõest idas.

Põhja pool asub Semmeringi piirkond, kirdes asub piirkond Bucklige Welt. Loodes asuvad Fischbachi Alpid ja nende taga Mürzi alumine org. Läänes ja edelas asub Grazi mägismaa. Lõunas asub Ida-Steiermargi mägismaa ja kagus asub Lõuna-Burgenland – viimane moodustab juba osa Kagu-Alpide vööst ja on näoga Kesk-Doonau madaliku poole.

Selle Mittelgebirge-iseloomuga piirkonna kõrgeimad punktid on Wechseli massiivi tipud – näiteks Hochwechsel (1742 m), Herrenstein (1448 m) ja Hochkogel (1314 m) – Wildwiesen (1254 m), Masenberg (1261 m) ja Rabenwaldkogel (1281 m).

Piirkonnast voolavad välja Feistritzi ja Lafnitzi jõed.