Joaquín Zavala Solís

Allikas: Vikipeedia
Joaquín Zavala Solís

Joaquín Zavala Solís (30. november 1835 – 30. november 1906) oli Nicaragua poliitik, sõjaväelane ja kahekordne Nicaragua president.

Joaquín Zavala Solís sündis 30. novembril 1835 Managuas. Poliitilistelt vaadetelt oli ta konservatiiv. Konservatiivina liitus ta Partido Conservador de Nicaraguaga ja aastal 1879 sai temast riigi president. Ta on tuntud selle poolest, et võimul olles lükkas ta tagasi hilisema kuulsa luuletaja Rubén Darío taotluse saada riigilt toetust oma õpingutele Euroopas. Aastal 1883 vahetas ta välja Adán Cárdenas.

Roberto Sacasa võimuloleku ajal 1893. aastal tabas Nicaraguat poliitiline kriis. Nicaraguas oli presidentide teine ametiaeg põhiseaduslikult keelustatud ja kuigi esimesel korral oli ta olnud vaid ajutine president, tekitas see lõhe tema oma partei ridades ning tõi see kaasa ka liberaalsemate ringkondade pahameele. 28. aprillil 1893 tipnes see ülestõusuga Granadas ja ülestõusnud valisid presidendiks Eduardo Montiel de la Cerda. Kuigi Roberto Sacasa ametiaeg oleks pidanud kestma aastani 1895, loobus ta samal aastal vabatahtlikult võimuks ja määras enda asemele riigi uueks presidendiks Salvador Machado Agüero. Liberaalsete vaadetega José Santos Zelaya jätkas siiski võitlust koos Joaquín Zavala Solísega valitsuse kukutamiseks. 11. juulil õnnestus neil vallutada León ja 16. juulil andis Salvador Machado Agüero võimu viimasele üle. Joaquín täitis presidendi kohuseid vähem kui kuu aega, siis valiti presidendiks José Santos Zelaya.

Joaquín Zavala Solís suri 30. novembril 1906 Granadas.

Eelnev
Pedro Joaquín Chamorro
Nicaragua president
1. märts 18791. märts 1883
Järgnev
Adán Cárdenas
Eelnev
Salvador Machado Agüero
Nicaragua president
16. juuli 189331. juuli 1893
Järgnev
José Santos Zelaya