JoJo's Bizarre Adventure

Allikas: Vikipeedia
JoJo's Bizarre Adventure
Ametlik logokujundus
ジョジョの奇妙な冒険
(JoJo no Kimyō na Bōken)
Žanr Seiklus, Fantaasia
Manga
Autor Hirohiko Araki
Ilmumisaeg 1. jaanuar, 1987 – tänapäev
Ilmunud köiteid 131
Manga osad
1. Phantom Blood (1987–1988)
2. Battle Tendency (1988–1989)
3. Stardust Crusaders (1989–1992)
4. Diamond Is Unbreakable (1992–1995)
5. Golden Wind (1995–1999)
6. Stone Ocean (2000–2003)
7. Steel Ball Run (2004–2011)
8. JoJolion (2011–2021)
Anime
JoJo's Bizarre Adventure (OVA) (1993–1994)
Phantom Blood (film) (2007)
JoJo's Bizarre Adventure (telesari) (2012–tänapäev)
Hirohiko Araki, "JoJo" autor


"JoJo's Bizarre Adventure" (jaapani keeles ジョジョの奇妙な冒険, hepburni transkriptsioon JoJo no Kimyō na Bōken; lühendatuna "JoJo" või "JJBA") on Jaapani koomiksisari ehk manga, mille autor on Hirohiko Araki. See hakkas ilmuma 1987. aastal ning ilmub tänaseni. Sari koosneb üheksast osast, igaüks neist käsitleb ühe suguvõsa eri järeltulijate seiklusi. Sarja esimesed kuus osa on ka animeeritud ning tõlgitud inglise keelde, tänu millele see hakkas see Läänes suurt populaarsust koguma. Animeeritud sarja esimene hooaeg esilinastus 2012. aastal.

4. aprillil 2021 kuulutati välja ka sarja kuuenda osa animeeritud hooaeg.[1] Hooaja esimesed 12 jagu esilinastusid Netflixis ülemaailmselt 1. detsembril 2021.[2][3]

Loomine[muuda | muuda lähteteksti]

"JoJo's Bizarre Adventure" on tuntud oma unikaalse kunstistiili ning tegelaste kirevate kujunduste poolest. Autor Hirohiko Araki sai inspiratsiooni klassikalisest kunstist, Michelangelo skulptuuridest, Lääne muusikast ning kulturismi- ja märuliikoonidest (nt Arnold Schwarzenegger ja Sylvester Stallone). Tema loomingus pidevalt rõhutatakse atleetlikku maskuliinset vormi. Ühtlasi on sarja lahutamatuks tunnusjooneks tegelaste sage kujutamine modelli-laadsetes liialdatud poosides (tuntud kui JoJo pose).

Aastal 2009 esitleti sarja "JoJo's Bizarre Adventure" Louvre'i kunstimuuseumis koomiksikunsti näituse raames. Järgmisel aastal hakati sarja Prantsusmaal avaldama ja 2012. aastal jõudis see ka Põhja-Ameerikasse.

Araki on teinud koostööd ka moeettevõtetega, näiteks Gucci, luues neile riidekujundust ja sama projekti raames ka lühikoomiksi, kaasates seal koomiksiseeriast tuntud tegelasi.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Sarja keskmeks on Joestaride suguvõsa pidev konflikt kurjusega mitmete põlvkondade vältel. Iga osa peategelaseks on mõni Joestar, kelle ees- ja perekonnanime sulandsõna on "JoJo". Seeria muutus populaarseks, kui kolmandas osas toodi loo sisse "Standid". Stand on inimese hinge füüsiline kujutis, mida ta ise kontrollib. Ainult Standidega inimesed näevad teiste Stande. Kõik osad alates kolmandast ja edasi käsitlevad mahukalt Standidevahelisi võitlusi. Kahe esimese osa ühiseks motiiviks on võitluskunst Hamon, mis võimaldab hingamise läbi kontsentreerida keha energiat soovitud otstarbeks.

1. osa: Phantom Blood
19. sajandi Inglismaal tutvub rikka maaomaniku poeg Jonathan Joestar (12-aastane) oma uue kasuvenna Dio Brandoga. Dio jälestab teda ning plaanib saada Joestari perevaranduse pärijaks. Aastaid hiljem tema püüdlus ebaõnnestub, misjärel ta muudab end kivist maski abil vampiiriks. Ta hävitab Joestaride mõisa ning põgeneb. Tema uueks eesmärgiks on maailma valitsemine. Jonathan (20-aastane) õpib ära võitluskunsti Hamon ning asub koos oma uute liitlastega rännakule, et peatada näiliselt surematu vampiir Dio.
2. osa: Battle Tendency
Aastal 1938 avastab ja äratab Saksa ekspeditsioonigrupp jõulise humanoidse rassi Pillar Men (otsetõlkes 'sambamehed'). Nad leiti kivisammaste seest magamas – sealt ka nimetus. Sambainimeste rass on (inimeste seas) vampiirlust esilekutsuva kivimaski looja. 5000-aastasest unest ärganud 3 sambameest asuvad otsima haruldast punast vääriskivi, mis võimaldab neil kivimaski enda peal kasutada. Sambamehed on pea surematud, kuid ülitundlikud päikesevalguse ja Hamoni vastu, maski kasutamine muudaks sambamehed perfektseteks olenditeks. Nad saaksid igal viisil palju tugevamaks ja lisaks juurde immuunsuse päikesevalguse vastu ning täieliku surematuse, samuti suudaksid nad tahtejõul oma keha rakutasandil muuta ja kasutada Hamonit. Jonathan Joestari lapselaps Joseph Joestar (18-aastane) asub koos oma liitlastega neid 3 humanoidi jahtima ja hävitama.
3. osa: Stardust Crusaders
Aastal 1983 tõmmatakse merepõhjast välja kirst, millest astub välja Dio Brando. Enam kui 100 aastat tagasi implanteeris Dio oma pea Jonathani surnukeha otsa, pidades seeläbi merepõhjas nii kaua vastu. Paar aastat hiljem peale kirstust põgenemist ärkas temas uus võime: Stand. Aastaks 1987 on Dio peaaegu täielikult Jonathani keha omastanud, mis omakorda põhjustas mitmel Joestaril samuti Stand võime ärkamist. Joseph Joestari (69-aastane) tütar Holly Kujo (45-aastane) aga ei pea ärganud võimele vastu ning langeb sügavasse koomasse, tal on elada jäänud vaid 50 päeva. Joseph ning tema lapselaps Jotaro Kujo (Holly poeg, 17-aastane) asuvad koos veel mõne liitlasega suurele rännakule, et leida ning hävitada Dio, päästes seeläbi Holly elu. Dio hävitamine lõikaks läbi nende hingesideme Jonathani keha ning selle ärandanud Dio saatanliku hingega.
4. osa: Diamond Is Unbreakable
Joestaride pere saab 1999. aastal teada, et Josephil on sohilaps, Josuke Higashikata, kes elab väljamõeldud linnas Morioh. Josuke kuuleb müstilisest Vibust ja Noolest, mis kingib noolepeaga tabatule Standi võime. Vibu ja Noolt otsides kohtab Josuke koos oma kaaslastega ohtlikku sarimõrvarit nimega Yoshikage Kira. Tuleb välja, et tal on Stand nimega Killer Queen.
5. osa: Golden Wind (tuntud ka kui Vento Aureo, itaalia keeles 'kuldne tuul')
Viies osa leiab aset 2001. aastal Itaalias. Peategelane on Dio Brando poeg Giorno Giovanna. Ta seab endale ülesande otsida üles maffiaboss ja kõrvaldada kõik narkodiilerid, kes oma kaupa lastele müüvad. Giornot abistab meeskond teisi Standi-kasutajaid. Nad peavad silmitsi seisma maffiabossi Diavologa ja päästma tema tütre Trish Una, keda Diavolo tahab oma identiteedi varjamiseks tappa.
6. osa: Stone Ocean
2011. aasta, Florida. Jotaro Kujo tütar Jolyne Cujoh lavastatakse mõrvas süüdi ja pannakse vangi. Ta teeb koostööd nii oma isa kui ka Stande kasutavate vangidega, et leida kaplan Enrico Pucci, kes on Dio lojalist ning püüab luua uut universumit, mis oleks kujundatud tema ja Dio tahte järgi.
7. osa: Steel Ball Run
Seeria seitsmes osa võtab aset alternatiivses universumis, kus Joestari sugupuu on teistmoodi üles ehitatud. See toimub täiesti sõltumatult esimesest kuuest osast.
8. osa: JoJolion
Kaheksas osa leiab samuti aset sellel alternatiivsel ajajoonel.
9. osa: JoJoLands
Araki töötab üheksanda osa kallal ja kinnitas, et see antakse peale lühikest pausi välja. Täpset infot sarja avaldamise kuupäeva kohta pole.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "JoJo's Bizarre Adventure: Stone Ocean animation production announcement". Twitter. 4.04.2021. Vaadatud 5.04.2021.
  2. "JoJo's Bizarre Adventure STONE OCEAN | Official Trailer | Netflix". 8. august 2021.
  3. "JoJo's Bizarre Adventure Official Portal Site". Vaadatud 01.12.2021.
  4. jojolandsi on avaldatud alates 2023. aasta veebruarist. jojolandsi peategelane on teismelisest narkodiiler Jodio, kellel on (ilmselt) transsooline õde Dragonia. "JoJo's Bizarre Adventure Series Teases JOJOLANDS Title, Announces 1st Spinoff Manga". Vaadatud 13.03.2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

JoJo mangade kaanekujundused