Jevgeni Gabovitš

Allikas: Vikipeedia

Jevgeni Gabovitš (kasutanud ka nimekuju Eugen Gabowitsch, 30. august 1938 Tartu21. jaanuar 2009) oli Eesti matemaatik.

Ta lõpetas aastal 1956 Tartu 4. Keskkooli. Ta lõpetas aastal 1962 Tartu Riikliku Ülikooli füüsika-matemaatikateaduskonna matemaatikuna[1]. Aastatel 19621965 oli ta aspirantuuris Moskva Riiklikus Ülikoolis Aleksandr Kuroši juures, kuid ta katkestas aspirantuuri ja asus tööle NSVL TA Majandusmatemaatika Keskinstituudi Eesti filiaali Tartu laboratooriumi juhtiva insenerina, olles ühtlasi Tartu Ülikooli mittekoosseisuline õppejõud. Taas Tartusse elama asudes jätkas ta uurimistööd algebra alal Jaak Hioni juhendamisel. 19. oktoobril 1967 kaitses ta A. I. Herzeni nimelises Leningradi Riiklikus Pedagoogilises Instituudis väitekirjaga "Järjestatud poolrühmad" füüsika-matemaatikakandidaadi kraadi.

Pärast väitekirja kaitsmist töötas ta veel paar aastat Tartus, kuid asus seejärel Moskvasse. Moskvas elades kaldusid tema huvid üha enam matemaatiliste mudelite valdkonda. Samuti tegeles ta kogu oma matemaatikukarjääri jooksul matemaatika populariseerimisega.

1980. aastast elas ta koos perega Saksamaal Karlsruhes. Seal juhatas ta aastail 1981–2003 Karlsruhe Uurimiskeskuse (Forschungszentrum Karlsruhe) matemaatiliste mudelite osakonda. 2003. aastal läks ta pensionile ja asus elama Potsdami.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa oli matemaatik Jakov Gabovitš.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Jevgeni Gabovitš. Arvudeta matemaatika: populaarne sissejuhatus tänapäeva matemaatikasse. Tallinn: Valgus 1968.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]