James Lovelock

Allikas: Vikipeedia

James Ephraim Lovelock (26. juuli 1919 Letchworth Garden City, Hertfordshire26. juuli 2022 Abbotsbury, Dorset) oli inglise atmosfäärikeemik, polühistor ja populaarteaduslike raamatute autor.

Ta lõpetas Manchesteri ülikooli keemia erialal ning sai hiljem Londonis meditsiini alal doktorikraadi. Sellele järgnes USAsse kolimine, kus ta töötas mitmes ülikoolides teadurina. Aastal 1961 asus ta tööle NASAsse. Aastaks 1970, kui Vikingi programm Marsile jõudis, oli Lovelock arutlenud palju Marsi atmosfääriolude üle. Ta leidis, et kõik elusorganismid planeedil peavad ära kasutama ka planeedi atmosfääri ja selle läbi ka seda muutma, kuid Marsi atmosfäär oli peaaegu täielikus keemilises tasakaalus. Sellest järeldas ta Maa näite põhjal, et Marsil ei saa olla elu.

Tuntuse on Lovelock saanud oma raamatutega Gaia hüpoteesist. Ta on arutlenud ka uue ajastu novatseeni teemadel.

Tõlked eesti keelde[muuda | muuda lähteteksti]

  • Lovelock, James 2006. Liiga vähe, liiga hilja? Üleilmsest soojenemisest saab igaühe probleem. (Tõlkinud Eda Post.) Eesti Päevaleht 30. detsember 2006
  • Lovelock, James 2007. Gaia kättemaks: Miks Maa meie tegevusele vastu astub – ja kuidas me suudaksime siiski inimkonna päästa? (Tõlkinud Lauri Laanisto, järelsõna Kalevi Kull.) (Roheline Raamat 5.) Tallinn: Varrak.
  • Novatseen. Saabuv üliintellekti ajastu.autor James Lovelock ja kaasautor Bryan Appleyard 2019. Tõlkinud Anna-Liisa Lutsar. ISBN 9789916603451