Ja jumal lõi naise...

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib 1956. aasta filmist; 1988. aasta filmi kohta vaata artiklit Ja jumal lõi naise... (film 1988)

"Ja jumal lõi naise..."
"Et Dieu... créa la femme"
Žanr romantiline draama
Režissöör Roger Vadim
Stsenarist Roger Vadim
Raoul Lévy
Operaator Armand Thirard
Helilooja Paul Misraki
Peaosades Brigitte Bardot
Curd Jürgens
Jean-Louis Trintignant
Toimetaja Victoria Mercanton
Produtsent Raoul Lévy
Tootja Iéna ProductionsUnion
Cinématographique Lyonnaise
Cocinor
Levitaja Cocinor
Esilinastus 28. november 1956
Kestus 95 minutit
Riik Prantsusmaa
Keel prantsuse
Eelarve 300 000 dollarit
Piletitulu 12 miljonit dollarit USA
33 miljonit dollarit maailm
IMDb profiil

"Ja jumal lõi naise..." (prantsuse keeles "Et Dieu... créa la femme") on 1956. aastal linastunud prantsuse romantiline film.

Selle lavastas Roger Vadim oma režissööridebüüdina ja peaosa mängis Brigitte Bardot. Kuigi see polnud Bardot' esimene film, oli see linateos, mis äratas tähelepanu tema osatäitmisega naise rollis, kes on seksuaalselt provokatiivse elustiiliga. Osatäitmine oli sensatsiooniline ja tõi Brigitte Bardot’le maailmakuulsuse.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi tegevus toimub Saint-Tropez's. Juliette, kes on 18-aastane orb, ei püüa oma loomulikku sensuaalsust ohjeldada – lamab alasti hoovis, kõnnib paljajalu ning eirab ühiskondlikku moraali ja kõigi teiste arvamusi. Tema käitumine tekitab segadust, kuid tõmbab teda ümbritsevate meeste tähelepanu endale.

Tema esimene kosilane on jõukas ettevõtja Eric Carradine, kes tahab ehitada Saint Tropez'sse uue kasiinot, kuid takistuseks on väike laevatehas arendataval maatükil. Laevatehas kuulub kuulub Tardieu perekonnale, kus on kolm venda. Antoine, kolmest vennast vanim, naaseb nädalavahetuseks koju, et kuulda Carradine'i ettepanekut tehase ostuks või koostööks. Samas ootab Juliette, et Antoine ta lahkudes endaga kaasa viiks, kuid too keeldub.

Tüdruku käitumisest väsinud Juliette'i eestkostjad ähvardavad ta tagasi lastekodusse saata, kus ta peaks olema kuni 21. eluaastani. Et seda ei juhtuks, palub Carradine Antoine'i edutult Juliette'iga abielluda. Antoine armunud ja naiivne noorem vend Michel näeb oma võimalust ja teeb Juliette'ile abieluettepaneku. Vaatamata armastusele Antoine'i vastu tüdruk nõustub.

Kui Antoine'il tööleping lõppeb ja ta koju naaseb, asudes Carradine'i heaks töötama, muutub Juliette'i käitumine abikaasa Micheli suhtes üha lugupidamatumaks. Suhted meeste vahel muutuvad aina keerulisemaks, sest Juliette provotseerib konflikte, millesse segatakse ka Tardieu noorim vend Christian. Intriigid tekitavad olukorra, kus Michel kasutab Carradine'i vastu relva.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi kuulsus[muuda | muuda lähteteksti]

Kui film «Ja jumal lõi naise» 1956. aastal USAs linastus, vallandus üleriigiline skandaal, filmi näidanud kinoomanikud kaevati kohtusse, linateos keelustati mitmes osariigis ning ajaleheartiklid mõistsid Bardot' lodevuse hukka. Tänu sellele sai filmist kassatükk ning furoori tagasijõudmine Euroopasse suurendas Bardot' skandaalset kuulsust veelgi.[1]

Film sai Prantsusmaal väga suure menu osaliseks, Ühendkuningriigis oli ta ilmumisaastal üks kümnest populaarseimast filmist[2] ja suurima eduga võõrkeelne film sel ajal Ameerika Ühendriikides.[3] Film teenis USA-s piletituluna kokku 12 miljonit dollarit, muus maailmas 21 miljonit.

Euroopas purustas film külastatavuse rekordid Norrast Lähis-Idani.[4] Prantsusmaal teenis see üle 8 miljoni dollari, olles edukam kui Prantsusmaa tolleaegne suurim ekspordiartikkel – Renault Dauphine.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Brigitte Bardot — pealaest jalatallani amoraalne naine Brigitte Bardot — pealaest jalatallani amoraalne naine. ohtuleht.ee, 1. oktoober 2014
  2. Most Popular Film of the Year. The Times (London, England), Thursday, 12 Dec 1957.
  3. "Top Grossers of 1958". Variety. 7 January 1959
  4. Cinema: BB. Time. 11 November 1957
  5. Brian, Bell (1 October 2001). Insight Guide French Riviera. Insight Guides

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]