Tartu JK Tammeka

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt JK Tammeka)
Tartu JK Tammeka
Täisnimi Tartu Jalgpallikool Tammeka
Hüüdnimi Sinivalged/Sinisärgid
Asutatud 13. juuni 1989
Väljak

Tartu Tamme staadion

Sepa staadion
Mahutavus

1638

487
Juhatus Indrek Koser
Kristjan Tiirik
Ken Viidebaum
Peatreener Marti Pähn
Liiga Premium liiga
2023 Premium liiga, 9.
Internet Klubi koduleht
Kodus
Võõrsil

Tartu JK Tammeka on Tartus tegutsev Eesti jalgpalliklubi, mis mängib Premium liigas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu JK Tammeka asutati 1989. aastal noorte jalgpalliklubina Hillar Otto, Avo Jakovitši ning Heino Ligi koostööl.[1] Klubi tegi algselt nime, korraldades noorteturniire Tammeka Cup.

Tartu Jalgpalliklubi Tammeka (2000–2005)[muuda | muuda lähteteksti]

2000. aastal loodi lõpuks ka esindusmeeskond, koostöös Merkuur-Juunioriga, kes alustas liigamänge Eesti III liiga lõunadivisjonis. Esimesteks treeneriteks olid juba varem pikalt Tartus vutinoori juhendanud Avo Jakovitš ning Hillar Otto. Juba esimesel hooajal võideti III liiga.[2] 60st maksimumpunktist suudeti koguda 48 ning parim väravalööja oli hiljem rahvuskoondiseski ühe mängu kirja saanud Vitali Gussev. Merkuuriga koostöö lõppes ning võidukast koosseisust jäi alles ainult 1/4. Siiski 2001 korrati eelmise hooaja edu, võites II liiga, ja tõusti esiliigasse. Seda küll juba suvest uue väravavahina mängiva peatreeneri, Jyri Kangasniemi abil. Uuesti vahetati peatreenerit, teatepulga võttis üle Eesti jalgpallielus aastakümneid tegutsenud Ants Kommusaar.[3] 2002–2004 veedeti esiliigas mängides, tulemusteks 6. ja 7. koht. Lisaks tehti debüüt 2003 Eesti karikavõistlustel võiduga HÜJK Emmaste üle. Taas oli toimunud peatreeneri vahetus, meeskonda juhendas Meelis Eelmäe. Korraldati regulaarselt toimuvaid turniire, neist nimekamad olid Tartu Saalijalgpalli turniir[4] ning Ida-Euroopa üheks suurimaks noorteturniiriks peetud Peipsi Karikas.[5] 2004 võideti esiliiga ja tõusti Meistriliigasse. Uustulnukale lõppes Meistriliiga esimene mäng üllatava 9:0 võiduga Tallinna Dünamo vastu. See tulemus on siiani klubi suurim võit. Siiski lõpetati hooaeg 7. kohaga. Tõusude ja mõõnadega kulgenud hooaegade kõrgsündmusteks võib pidada tuliseid derby-mänge linnarivaali Merkuuriga. Publikuhuvi oli nende vastu suur, Tammeka võidumängu suvel oli vaatamas lausa 1200 inimest, mis on siiani publikurekord.

Tartu Jalgpalliklubi Maag Tammeka (2006–2008)[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aasta lõpul ühinesid liigatabeli keskmikud Tammeka ja linnarivaal JK Maag (varasem Tartu JK Merkuur). Eesmärgid olid seatud kõrgele, tuua Tartusse Euroopa jalgpall ja saada kindlalt vastu Tallinna ja Narva suurklubidele.[5] Üle võeti ka Maagi oranž ja valge mänguvorm, vapp kohandati Tammeka logo järgi. Ootamatult enne uue hooaja algust lahkus meeskonnast 18 mängijat. Uue treeneri Sergei Ratnikovi juhendamisel ühinemisele järgnenud hooajal 2007 suudeti küll saavutada klubi parim tulemus 5. koht ning jõuti ka 2008 karikafinaali, kuid loodetud edu siiski ei tulnud. Pärast pettumust valmistavat liigakohta 2008. aastal otsustati sponsorleping katkestada ning pärast hooaja lõppemist jätkati taas JK Tammeka nime all.[6]

Tartu Jalgpalliklubi Tammeka (2009–2013)[muuda | muuda lähteteksti]

Paljude mängijate lahkumise ning väikse eelarve tõttu tuli alustada peaaegu puhtalt lehelt. Peatreeneriks sai duublit juhendanud Norbert Hurt. 2009 hooaega rekordiliselt noore koosseisuga alustanud Tammekale paistis relegatsioon aina tõenäolisem. Siiski suvised välistäiendused päästsid väljakukkumisest ning hooaeg lõpetati 7. kohaga.[5] Järgmisel hooajal lisati meeskonda kogemust. Peatreeneriks palgati legendaarne ekskoondislane Marko Kristal ning hooaeg lõpetati amatöörmeeskondadest parimana 6. kohaga. Üllatusena võideti ka aastalõpu saalijalgpalli turniir. Lisaks toimusid muutused ka juhatuses: klubi presidendiks sai Jane Afshar. 2010 loodi JK Tammeka kõrvale Jalgpallikool Tammeka. Tegemist oli noortesüsteemi eest vastutava organisatsiooniga. Neid kahte mittetulundusühingut juhtisid aga erinevad inimesed. Esindusmeeskond jätkas 2011 hooaega sealt, kus eelmine aasta pooleli jäi. Suurepärasele väravasoonele sattus noor ründetäht Albert Prosa, lüües Tammeka jaoks rekordilised 22 väravat. Väga head hoogu näitasid lisaks veel Heiko Tamm, Kaarel Kiidron, Siim Roops ning Siim Tenno. Hooaja teises pooles tulemused halvenesid ning peatreeneriks toodi varem Tammekas mänginud Kristjan Tiirik. Mängud muutusid taas paremaks, korrati suurima skooriga võitu ajaloos, seekord Lasnamäe Ajaxi vastu 9:0. 2012. aastat alustati raskustega. Probleemid olid rahalised[7] ning lisaks võrreldes eelmise hooajaga olid paljud põhimehed lahkunud võimekamatesse klubidesse või loobunud profijalgpalli mängimisest. Uuenenud vigastustealti koosseisuga punkte eriti ei saadud ning suveks vahetati ametisse uus peatreener, kelleks osutus kreeklane Joti Stamatopoulus. Tulemused küll paranesid, kuid see ei päästnud liigas viimasest, 10. kohast. Allakukkumise Esiliigasse päästis FC Viljandi, kelle lagunemise järel sai Tammeka jätkata sportlike tulemuste tõttu Meistriliigas.[8] Detsembris lahkus klubist Stamatopoulus ning jaanuarist 2013 jätkati sakslasest peatreeneri Uwe Erkenbrecheri käe all. Olenemata tugevatest finantsilistest probleemidest, suudeti karismaatilise treeneri abiga saavutada 9. koht liigas ning üleminekumängudel edestada Rakvere Tarvast lõppskooriga 6:2. Hooaeg lõppes süngelt, kuna klubi jätkusuutlikkus osutus suureks küsimärgiks. Keelduti ka Eesti Jalgpalli Liidu pakutud saneerimisettepanekust.[9]

Tartu Jalgpallikool Tammeka (2014–)[muuda | muuda lähteteksti]

Uue hooaja eel veebruaris ei suutnud Jalgpalliklubi Tammeka Premium liiga litsentseerimisprotsessi finantsiliste probleemide tõttu läbida.[10] Tühjaks jäänud kohta pakuti Tartu Jalgpallikool Tammekale, mis ka vastu võeti.[11] Tegemist oli Jalgpalliklubi Tammeka noortesüsteemi eest vastutava finantsiliselt iseseisva organisatsiooniga. Taas loodi uus esindusmeeskond, mille peatreeneriks oli Indrek Koser.

2021-2022 hooaja alguses oli Tammekal häda tulemustega ning klubi langes tabelis eelviimaseks. Peatreener Kaido Koppel asendati Miguel Santosega. 1. mail 2022 väitis Portugalist pärit peatreener Miguel Santos intervjuus, et kohtunikud eelistavad vastaseid ja ei kohtle Tammekat õiglaselt. Eesti Jalgpalli Liit määras 5. mail Miguel Santosele hoiatuse ning klubile 150-eurose rahatrahvi.

Sümboolika ja kogukond[muuda | muuda lähteteksti]

Tammeka värvid on inspireeritud Eesti lipu trikoloorist. 1989. aastal olid Tammeka värvid ka otsekui toetusavaldus Eesti iseseisvusele ning võimalus tsensoritest mööda hiilida, nagu on märkinud Tammeka kauaaegne treener, arst ja asjaajaja Vladimir Heerik.[5] Uhke kogukonnaüritus on igal aastal toimuv Tammeka Suur Perepäev, kus tulevad kokku mängijad, lapsed ja nende vanemad. Tammeka vutipublik on üks Eesti rohkemaid, kuigi kuni Tamme staadioni valmimiseni 2011. aastal oli pealtvaatajate jaoks mõeldud taristu puudulik. 2013 hooajal oli keskmine kodumängude külastatavus 356 pealtvaatajat ühel mängul. Fänluse tugisambad käisid Tammekat toetamas veel enne, kui klubi Meistriliigas mängis. Tulised vastasseisud olid JK Merkuuri toetajatega, kuniks kaks klubi ühinesid. 2006–2008 kanti oranži-valget sümboolikat, kuni pärast ainult JK Tammeka jätkamist leiti tee tagasi sinise ja valge juurde.

Noortesüsteem[muuda | muuda lähteteksti]

Noortesüsteem oli Jalgpalliklubi Tammekaga ühendatud kuni 2010, mil loodi eraldiseisev organisatsioon Jalgpallikool Tammeka. 2014 veebruarist, kui esindusvõistkond mängib Jalgpallikool Tammeka nime all, on noortesüsteem taas ühendatud ülejäänud klubiga. Jalgpalli populaarsemaks muutumisega on ka laste arv aasta-aastalt kasvanud. 2014 sügisel on treenivaid lapsi klubis hinnanguliselt 450. Tüdrukutega koos on treeninggruppe umbes 23. Trennides löövad lisaks treeneritele kaasa ka esindusvõistkonna mängijad. Trenne viiakse läbi põhiliselt Tamme staadioni väljakutel ja siseruumides, Tartu KHK Põllu tänava staadionil ning Sepa staadionil. Lisaks viiakse treeninguid läbi ka eri spordisaalides üle Tartu.

Aastal 2022 teatas klubi, et treeningusaalide nimekirja lisandub äsjavalminud Annelinna jalgpallihall ning Tartu Raatuse Kooli kunstmuruväljak.

Noortesüsteem ning jalgpallitreening on Tammekale väga tähtsad. Klubi nimeks on Jalgpallikool, paljud esindusmeeskonna mängijad on tulnud noortetrennist ning klubi reklaamib end lausega "Parim jalgpalliharidus Eestis!".

Mängijad[muuda | muuda lähteteksti]

Praegune meeskond[muuda | muuda lähteteksti]

Seisuga 20. märts 2021

Märkus: Lipud näitavad rahvuskoondist vastavalt FIFA reeglitele. Mängijatel võib olla aga mitu kodakondsust.

Nr. Positsioon Mängija
1 Eesti VV Karl Johan Pechter (kapten)
2 Eesti KA Karl Läänelaid
3 Eesti KA Ats Toomsalu
4 Eesti KA Tanel Tammik
60 Ghana KA David Addy
7 Eesti Martin Jõgi
8 Eesti PK Carl Robert Mägimets
9 Eesti Kevin Mätas
10 Itaalia PK Giacomo Uggeri
11 Eesti PK Artur Uljanov
13 Eesti PK Reio Laabus
17 Eesti PK Sander Kapper
Nr. Positsioon Mängija
18 Eesti PK Andre Paju
44 Venemaa Aleksandr Kukharev
22 Eesti VV Marcus Agarmaa
23 Venemaa KA Igor Dudarev
24 Eesti PK Karl Tammeorg
27 Eesti PK Dominic Laaneots
29 Eesti PK Patrick Genro Veelma
33 Eesti KA Taijo Teniste
77 Eesti VV Carl Kaiser Kiidjärv
88 Eesti KA Kevin Anderson
97 Eesti Erki Mõttus

Duublid[muuda | muuda lähteteksti]

Naiskond[muuda | muuda lähteteksti]

Personal[muuda | muuda lähteteksti]

Praegune tehniline personal[muuda | muuda lähteteksti]

Amet Nimi
Peatreener Portugal Miguel Santos
Abitreener Eesti Marti Pähn
Füsioterapeut Eesti Vladimir Heerik
Eesti Margus Parts

Peatreenerite ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Peatreener Karjäär
Eesti Avo Jakovitš
Eesti Hillar Otto
2000–2001
Soome Jyri Kangasniemi 2001
Eesti Ants Kommusaar 2002
Eesti Meelis Eelmäe 2003–2005
Eesti Sergei Ratnikov 2006–2007
Eesti Sergei Zamogilnõi 2008
Eesti Norbert Hurt 2009
Eesti Marko Kristal 2010–2011
Eesti Kristjan Tiirik 2011–2012
Kreeka Joti Stamatopoulos 2012
Saksamaa Uwe Erkenbrecher 2013
Eesti Indrek Koser 2014–2016
Eesti Mario Hansi 2016-2017
Eesti Kaido Koppel 2016-2022
Portugal Miguel Santos 2022-

Presidendid[muuda | muuda lähteteksti]

President Aastad
Eesti Heino Ligi 1989–1999
Eesti Heiki Tamm 1999–2000
Eesti Heino Anderson 2000–2004
Eesti Priit Tiru 2004–2009
Eesti Jane Afshar 2009–2013













Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

2. koht (2): 2008, 2017
Võitja (1): 2004
Võitja (1): 2001
Võitja (1): 2000

Statistika ja loendid[muuda | muuda lähteteksti]

Varasemad liigahooajad ja karikavõistlused[muuda | muuda lähteteksti]

MeistriliigaEsiliigaII LiigaIII Liiga
Hooaeg Liiga Koht Me Vi Ka Lv Vv Va Pu Suurim väravakütt Karikas
Tartu JK Tammeka
2000 III liiga lõuna 1. 6 20 15 1 4 75 24 +51 46 Vitali Gussev (22)
2001 II liiga lõuna/lääs 1. 6 20 15 0 5 72 29 +43 45 Kristjan Tiirik (20)
2002 Esiliiga 6. 8 28 10 3 15 47 73 −26 33 Kristjan Tiirik (11)
2003 Esiliiga 7. 8 28 3 5 20 44 99 −55 14 Kristjan Tiirik (20)
2004 Esiliiga 1. 8 28 17 7 4 74 58 +16 58 Oliver Konsa (25) 1/8-finaalid
2005 Meistriliiga 7. 10 36 8 5 23 50 88 −38 29 Kristjan Tiirik (15)
2006 Meistriliiga 6. 10 36 12 7 17 45 57 −12 43 Siksten Kasimir,
Nikolai Lõsanov (10)
Tartu JK Maag Tammeka
2007 Meistriliiga 5. 10 36 18 8 10 54 40 +14 62 Oliver Konsa (12) Veerandfinaalid
2008 Meistriliiga 8. 10 36 9 4 23 45 76 −31 31 Kristjan Tiirik (11) Finalistid
Tartu JK Tammeka
2009 Meistriliiga 7. 10 36 7 3 26 29 86 −57 24 Albert Prosa (6) Veerandfinaalid
2010 Meistriliiga 6. 10 36 11 7 18 50 66 −16 40 Albert Prosa (12) Poolfinaalid
2011 Meistriliiga 7. 10 36 11 6 19 57 75 −18 39 Albert Prosa (22) 1/8-finaalid
2012 Meistriliiga 10. 10 36 4 8 24 30 79 −49 20 Kaspar Kaldoja (5) Veerandfinaalid
2013 Meistriliiga 9. 10 36 8 8 20 30 68 −38 32 Kristjan Tiirik (6) Poolfinaalid
2014 Premium liiga 7. 10 36 7 7 22 37 83 −46 28 Kristjan Tiirik (13) 1/16-finaalid
2015 Premium liiga 9. 10 36 7 4 25 39 96 −57 25 Kristjan Tiirik (10) 1/16-finaalid
2016 Premium liiga 7. 10 36 12 5 19 43 65 −22 41 Kristjan Tiirik (12) Poolfinaalid
2017 Premium liiga 7. 10 36 9 10 17 40 63 −23 37 Tristan Koskor (9) Finalistid
2018 Premium liiga 6. 10 36 14 7 15 56 58 −2 49 Tristan Koskor (21) Veerandfinaalid
2019 Premium liiga 5. 10 36 14 7 15 57 62 −5 49 Sten Reinkort (11) Veerandfinaalid
2020 Premium liiga 5. 10 28 8 8 12 33 44 −11 32 Tristan Koskor (12) Veerandfinaalid
2021 Premium liiga 9. 10 30 7 4 19 34 72 −38 25 Tristan Koskor (11) Veerandfinaalid
2022 Premium liiga 6. 10 36 10 9 17 38 57 −19 39 Kevin Mätas (10) Veerandfinaalid
2023 Premium liiga 9. 10 36 5 12 19 33 65 −32 27 Kevin Mätas (10) Poolfinaalid
Tartu Tammeka meeskond 2012. aasta hooaja alguses

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://issuu.com/jalka/docs/jalka05_2013/46 "Tartu Tammeka peaaegu veerandsada aastat eestikeelset jalgpalli" ajakiri Jalka, mai 2013, lk 46
  2. http://tartu.postimees.ee/1838009/tammeka-lopetas-hooaja "Tammeka lõpetas hooaja" Tartu Postimees, 21. november 2000
  3. http://tartu.postimees.ee/1864169/tammeka-trugib-meestemangule "Tammeka trügib meestemängule" Tartu Postimees, 26. aprill 2001
  4. http://tartu.postimees.ee/1924205/tammeka-voorustas-eesti-vutiparemikku "Tammeka võõrustas Eesti vutiparemikku" Tartu Postimees, 28. veebruar 2002
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 https://web.archive.org/web/20141112133802/http://www.jktammeka.ee/tutvustus-ajalugu-sumbolid/ "Tutvustus, ajalugu & sümbolid"
  6. http://www.soccernet.ee/maag-tammekast-saab-lihtsalt-tammeka "Maag Tammekast saab lihtsalt Tammeka" Soccernet.ee 16. November 2008
  7. http://www.ohtuleht.ee/458468/tammeka-president-me-ei-ole-klubi-muuki-pannud "Tammeka president: me ei ole klubi müüki pannud" Õhtuleht 3. Jaanuar 2012
  8. http://www.ohtuleht.ee/500557/ "Ametlik. FC Viljandi loobumine aitab Tartu Tammeka tagasi Meistriliigasse" Õhtuleht 22. November 2012
  9. http://www.soccernet.ee/tammeka-keeldus-vaikides-saneerimisest "Tammeka keeldus vaikides saneerimisest" Soccernet.ee 16. Jaanuar 2014
  10. http://jalgpall.ee/news.php?st=style_fp.css&news_id=6169 "Tammeka ei täitnud litsentseerimistingimusi" Eesti Jalgpalli Liit 01.02.2014
  11. http://soccernet.ee/jalgpallikool-tammeka-osaleb-premium-liigas "Jalgpallikool Tammeka osaleb Premium liigas" Soccernet.ee 14.02.14

Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "tjO5R" ei kasutata eelnevas tekstis.

Viitamistõrge: <references>-siltide vahel olevat <ref>-silti nimega "Qh6Xc" ei kasutata eelnevas tekstis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]