Islamiriigi sõja kronoloogia (2014. aasta juunist)

Allikas: Vikipeedia

Juunis 2014 algas Iraagis sõjategevus. Sunniitlikud Iraagi ja Levandi Islamiriigi (ISIL) võitlejad vallutasid Põhja-Iraagis ligi kahe miljoni elanikuga Mosuli linna. ISIL alustas seejärel pealetungi lõunasse Bagdadi suunal ja hõivas peagi ka vähemalt osaliselt Tikriti. Kuu lõpul kuulutati välja islamikalifaat ning organisatsioon viis läbi nimevahetuse – ISIList sai lihtsalt Islamiriik (IR). Takfiri liikmeskond on Süürias ja Iraagis eduka sõjategevuse tulemusel mitmekordistunud kuni 30 000 liikmeni. Islamiriigi käes olev ala on pindalalt suurem kui Suurbritannia ning ainuüksi Iraagis Mosulis on umbes 5000 võitlejat.

Iraagi armee sunniitlik osa andis sunniitlikule Islamiriigile kiiresti alla. Ši-iitlik osa, mida toetab Iraani armee aga kaitseb jätkuvalt Bagdadi piirkonda.

Kalifaadi väljakuulutamisega andis IR ära oma sõjalise eelise, hajutatus ja nähtamatus. Nüüd on IRil maa-ala, mida tuleb kaitsta. IR on sisemine killustatus eri huvigruppide vahel muudavad IRi ründamise lihtsamaks. USA ja Euroopa Liit toetavad Iraagi armeed ja kurde. Iraan andis kurdidele vajalikku relvastust.

Augustist 2014 on IR võitlejad USA õhurünnakute märklauaks. Iraagi sõjavägi ja šiiade vabatahtlikud on asunud vasturünnakule.

Kronoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

9. juunil 2014 algas rühmituste ISIS ja ISIL pealetung. Nad vallutasid suuri alasid Iraagi kirde- ja põhjaprovintsis ning kolmandikku Süüria territooriumist.

29. juunil 2014 kuulutas Islamiriigi (IR) juht kaliif Abu Bakr al-Baghdadi välja oma kalifaadi. Sellega kuulutas ta end prohvet Muhammadi järglaseks ja algas uus terrorismiprojekt.

8. augustil 2014 USA alustas IRi vastu õhurünnakuid, pommitades rühmituse positsioone Iraagis.

23. septembril 2014 laiendasid Ühendriigid õhurünnakuid Süüriasse.

3. detsember 2014. Äärmusrühmituse Islamiriik (IR) edasitung Iraagis ja Süürias on peatatud.