Ion (Platoni dialoog)

Allikas: Vikipeedia

"Ion" on antiikfilosoof Platoni dialoogi vormis filosoofiline teos. Tegemist on ühe lühima Platoni dialoogiga.[1]

"Ionis" kohtub Sokrates rapsood Ioniga, kes esines Epidauroses Asklepiose festivalil, kus ta saavutas esimese auhinna. Sokrates asub tema kunsti uurima ja kuuleb Ionilt, et see suudab hästi esitada üksnes Homerose teoseid; teiste autorite puhul võib ta neid kuulates koguni uinuda. Sokratese jaoks on see veider, sest Homeros käsitleb ju samasid teemasid mis teisedki autorid, näiteks Hesiodos. Ka käsitleb poeet elulisi teemasid, mida peaks ometi paremini teadma ja edasi andma vastavate alade spetsialistid.

Nii jõuab Sokrates järeldusele, et poeedil puuduvad oskused, ta on nagu prohvetidki jumaliku inspiratsiooni tööriist. Sealt lähtuvalt võrdleb ta muusade, poeetide ja rapsoodide suhet magnetiga ühendatud rauatüki omadusega magneti kombel rauda ligi tõmmata, ehk siis tegu on inspiratsioonist lähtuva inspiratsiooniga. Rapsoodi tegevus pole Sokratese järgi ei muusadest lähtuv kunst, teadmised ega õpitud oskused, vaid inspiratsiooni alamliik; see väljendab Platoni kriitilist suhtumist nii kunstisse üldiselt kui ka eriti rapsoodidesse.[2]

Platon arendab oma kriitilist suhtumist edasi hilisemates dialoogides. nagu "Phaidros", "Pidusöök", "Seadused" ja "Riigimees".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Saunders, T. J. Introduction to Ion. London: Penguin Books, 1987, lk. 39
  2. Barrish, J., The Antitheatrical Prejudice, lk. 12. University of California Press, 1981.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]