Inva Mula

Allikas: Vikipeedia
Inva Mula
Sünniaeg 27. juuni 1963 (60-aastane)
Tirana
Koduleht http://www.inva-mula.com

Inva Mula (sündinud 27. juunil 1963 Tiranas) on albaania ooperilaulja, lüüriline sopran.

Inva Mula sündis Tiranas muusikute peres. Tema isa Avni Mula on tuntud laulja ja helilooja, ema Nina Mula, rahvuselt venelane, oli samuti laulja. Vanemad tutvusid Moskva Konservatooriumis õppides. Pärast kooli lõpetamist 1950. aastate lõpus siirdusid elama Albaaniasse. [1] Inva nimi on tagurpidi lugedes isa nimi.

Inva õppis laulmist ja klaverimängu esialgu muusikakoolis ja seejärel konservatooriumis ema käe all, mille lõpetas 1985. aastal. Õpingute ajal ja pärast seda osales ta edukalt paljudel konkurssidel. Aastal 1987 võitis konkursi Albaania laulja (albaania Cantante d’Albania) ja 1988. aastal Bukarestis toimunud George Enescu nimelise rahvusvahelise konkursi. Aastal 1993 oli ta võidukas Plácido Domingo lauljate konkursil "Operalia".

Aastal 1997 osales Inva Diva Luc Bessoni filmis "Viies element", kus esitas aaria "Oh, giusto cielo!.. Il dolce suono" Gaetano Donizetti ooperist "Lucia di Lammermoor".

Inva Mula on esinenud paljudel Euroopa ooperilavadel, teiste seas La Scalas ja Bastille ooperimajas. Tema üheks tuntumaks rolliks on Violetta Valèry Giuseppe Verdi ooperis "Traviata".

Talle on antud Albaania rahvakunstniku aunimetus.

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Il Dolce Suono" (1997)
  • "Ravel: Songs for Voice & Piano" (2003)
  • "Il Bel Sogno: Opera Arias" (2009)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Албанская оперная дива Инва Муля: "Русская культура присутствовала у нас дома во всем"". Originaali arhiivikoopia seisuga 28. oktoober 2014. Vaadatud 1. mail 2015.