Inti Raymi

Allikas: Vikipeedia
Inti Raymi tähistamine Sacsayhuamánis 2008. aastal

Inti Raymi (ketšua keeles "päikese pidu") oli inkade impeeriumis päikesejumala Inti auks peetud usupüha, millega tähistati inkade mõistes talvist pööripäeva (ehk aasta lühimat päeva) ning inkade uue aasta algust, mil päeva pikkus hakkas taas suurenema. Tänapäeval tähistavad Inti Raymit Peruu, Ecuadori ja Boliivia põliselanikud. Inti Raymit peetakse Peruus 24. juunil ja Ecuadoris 22. juunil. Ekvaatorist lõunas asuvatel aladel on siis talv.

Inti tähendab ketšua keeles päikest ja päikesejumal oli inkade jaoks kõige austatum jumalus. Esimest korda tähistati Inti Raymit 1430. aasta paiku, kuid tõenäoliselt pühitseti talvist pööripäeva ka enne inkade impeeriumit. Inti Raymit peeti inkade riigi pealinna Cuzco peaväljakul. Pidustused kestsid kokku üheksa päeva ja hõlmasid värvirohkeid tantse, rongkäike ja loomade ohverdamist eesmärgiga avaldada tänu Maa jumalannale Pachamamale ning tagada saagiõnn järgnevaks aastaks. Viimane inkade keisri juuresolekul peetud Inti Raymi toimus 1535. aastal. Pärast 1572. aastat keelasid Hispaania kolonisaatorid ja katoliku preestrid inkade usutseremooniad ära.

1944. aastal taaslavastati Cuzcos tseremoonia Faustino Espinoza Navarro eestvedamisel ja põliselanikest näitlejate kaasalöömisel. Sellest alates peetakse Inti Raymit iga aasta 24. juunil. Päikesefestival toimub algsest asukohast kahe kilomeetri kaugusel Sacsayhuamáni kindluse varemetes ning seda külastavad tuhanded pealtvaatajad, eeskätt turistid.

Lisaks Cuszcole toimusid ja toimuvad tseremooniad ka mujal Andides. Tänapäeval on pidustused mitmel pool segunenud ka kristliku pühaku Ristija Johannese sünnipäeva tähistamisega.