International School of Estonia

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt International School of Tallinn)
International School of Estonia
Asutatud 1995
Kooli tüüp erakool
Direktor Don Payne
Õpilasi umbes 160
Õpetajaid umbes 25
Koolipersonal umbes 15
Linn Tallinn
Aadress Juhkentali 18
Koduleht http://ise.edu.ee/

International School of Estonia (lühend ISE; eesti keeles Eesti Rahvusvaheline Kool on Tallinna kesklinnas asuv ingliskeelne erakool. Kooliga samas hoones töötab ka International Preschool of Estonia (Eesti Rahvusvaheline Eelkool). Kool õpetab lapsi alates eelkooliklassidest kuni 12. klassini, vanustes 3 kuni 19.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

International School of Estonia loodi 1995. aastal diplomaatide ja ärimeeste algatusel nende laste jaoks. Esimesel õppeaastal alustas õppetööd 17 õpilast algklassides, ning tunnid toimusid kortermajas. 1997. aastal kolis kool ühte Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli (toona Tallinna Meditsiinikool) tiiba. Esimene 9. klass avati 1998. aastal ja selleks ajaks oli õpilaste arv kasvanud 70ni. Aastal 2000 kolis kool oma praegusesse hoonesse Juhkentali tänaval, mida algul jagati Estonian Business Schooli gümnaasiumiga, kuid järgmisel aastal sai kool hoone ainsaks asukaks.

2000. aastal ületas õpilaste arv esmakordselt 100, ning avati kooli esimene 10. klass. 2003. aastal said nendest õpilastest kooli esimesed gümnaasiumivilistlased. Samal aastal sai ISE-st esimene Eestis asuv International Baccalaureate poolt akrediteeritud IB maailmakool, ning 2005. aasta kevadel lõpetas kooli esimene IB Diploma-klass. Koolil on 2005. aastast leping Tallinna Spordihalliga nende rajatiste kasutamiseks kehalise kasvatuse jaoks. 2007. aastal renoveeriti täielikult kooli raamatukogu, ning alates 2009. aastast on igal suvel mõni hoone osa renoveeritud (sh laboratoorium teadusainete jaoks, mänguväljak, söökla, vannitoad jne).[1]

Õppetöö[muuda | muuda lähteteksti]

International School of Estonia õpetab International Baccalaureate (IB) õppekava järgi, ning on esimene kool Eestis, mis õpetab seda programmi igas kooliastmes.[2] Kool on jagatud kolme astmesse – Primary Years Programme (PYP, eelkool – 5. klass), Middle Years Programme (MYP, 6.–10. klass) ning Diploma Programme (DP, 11.–12. klass). Alates 2017. aasta märtsist on kool igas astmes International Baccalaureate Organization'i (IBO) poolt akrediteeritud.[3] Lisaks tavapärasele õppetööle tähtsustab IB õppekava ka arusaamist, õpilase enda mõtlemist ning materjali maailma konteksti panemist. ISE õpilased ja õpetajad toetavad seega ka erinevaid heategevusorganisatsioone ja asutusi nii Eestis kui mujal maailmas. Varem on koostööd tehtud Toidupangaga, Vao pagulaskeskusega[4] ja Tallinna Naiste Kriisikoduga.

Diploma Programme[muuda | muuda lähteteksti]

Diploma Programme on IB poolt loodud kursus 11. ja 12. klassi õpilastele. Kursus on eriline selle poolest, et õpilased saavad ise valida kuus ainet, mida nad õppida soovivad. Kolm nendest ainetest tuleb läbida kõrgemal tasemel (Higher Level), kolm neist harilikul (Standard Level). Lisaks sellele peavad õpilased läbima Theory of Knowledge (teadmisteooria) tunnid, kindla arvu Creativity, Activity, Service (Loovus, tegevus, teenistus) programmi kogemusi ning kirjutama Extended Essay (pikendatud essee) enda poolt valitud teemal. Pärast DP kursuse edukat läbimist saab õpilane lisaks ISE diplomile ka IB diplomi. Soovi korral ei pea õpilane IB-programmi läbima ning sel juhul saab ta ainult ISE diplomi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]