Integraalsed membraanivalgud

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Integraalne valk)

Integraalsed membraanivalgud ehk integraalsed valgud on membraanivalgud, mis ulatuvad osalt biomembraani sisse või läbistavad selle täielikud.

Eristatakse transmembraanseid valke ja monotoopseid membraanivalke.

Erinevalt perifeersetest membraanivalkudest on integraalsed membraanivalgud vastastikuses toimes membraani hüdrofoobse sisekihiga.

Transmembraansed valgud[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Transmembraansed valgud

Transmembraansed valgud on membraanivalgud, mis läbistavad biomembraani lipiidse kaksikkihi mõlemad lehed. Eristatakse bitoopseid transmembraanseid valke, mis läbistavad membraani ainult ühe korra, ja polütoopseid transmembraanseid valke, mis läbivad membraani mitu korda.

Monotoopsed membraanivalgud[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Monotoopsed membraanivalgud

Erinevalt transmembraansetest valkudest ei läbista monotoopsed membraanivalgud lipiidset kaksikkihti mitte täielikult, vaid ainult poole sellest.

Vastastikused toimed[muuda | muuda lähteteksti]

Integraalsed membraanivalgud on amfifiilsed ja on oma hüdrofoobse domeeni kaudu vastastikuses toimes hüdrofoobsete rasvhapetega. Sellepärast saab neid membraanist vabastada ainult detergentide abil. Sel juhul detergendid asendavad rasvhapped, nii et moodustuvad detergendi ja valgu mitsellid[1].

Integraalsed membraanivalgud ei ole tingimata membraanis ühes kohas kinni, vaid võivad olla ka vabalt liikuvad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. C. Bordier. Phase separation of integral membrane proteins in Triton X-114 solution. – Journal of Biological Chemistry, kd 256, nr 4, 1981, lk 1604–1607. Resümee.