Indrek Galetin

Allikas: Vikipeedia
Indrek Galetin
Sünniaeg 24. oktoober 1987 (36-aastane)
Sünnikoht Tartu
Rahvus eestlane
Elukutse fotograaf
Töökoht vabakutseline
Suundumus moe-, portree- ja reklaamifoto
Õppinud London South Bank University
Tehnika Phase One, Hasselblad
Koduleht www.indrekgaletin.co.uk

Indrek Galetin (sündinud 24. oktoobril 1987 Tartus) on eesti fotograaf.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Haridusteed alustas Galetin Juhan Liivi nimelises Alatskivi Keskkoolis. Pärast Tallinna elama asumist 1997. aastal jätkas ta õpinguid Tallinna 49. Keskkoolis. Mõni aasta hiljem astus ta Tallinna Kunstigümnaasiumi restaureerimise süvaõppega klassi, mille lõpetas 2007. aasta juunis.

Pärast gümnaasiumi lõpetamist asus Galetin õppima eraülikooli Akadeemia Nord turunduse ja reklaami erialale. 2007. aasta detsembris katkestas ta õpingud.

2005. aasta juunist kuni 2009. aasta lõpuni tegutses Galetin vabakutselise fotograafina.

2010. aasta algusest elab ja töötab Galetin Inglismaal ning teeb portree-, reklaam- ja moefotosid.

2017. aastal sai Galetin bakalaureusediplomi London South Bank Universityst.

Fotograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Fotograafiahuvi tekkis Galetinil juba varakult, kuna tema vanaema Helmi oli harrastusfotograaf. Esimese fotoaparaadi sai Galetin juba teismeeas ja võimalik, et just vanaema suunas teda fotograafiaga tegelema, andes esimesi fotoalaseid nippe ja raamatuid.

2003. aasta kevadel asutas Galetin koos teiste huvilistega OGAE Estonia Eesti Eurovisiooni fänniklubi, kujundas klubi kodulehe ja tegi selle tarbeks ka fotosid. Sellest ajast tegutseb Galetin fotograafiavallas.

2005. ja 2006. aastal täiendas Galetin end Eestifoto kooli fotokursustel.

Aastatel 20052007 töötas Galetin meelelahutusajakirjas Just! nii fotograafi kui ka ajakirjanikuna.

Galetin on teinud koostööd Eesti muusika produktsiooni ja turunduse firmaga Moonwalk[viide?].

Galetin on aastaid pildistanud kuulsusi. Tema loomingu äratuntavad põhimotiivid on glamuur, fantaasia, paljas ihu, armastus, kaos ja kõmu.[1] 2015. aasta lõpusirgel ilmusid tema tööd mainekas Briti ajakirjas Notion[2] ja Itaalia Vogue'i veebisaidil.[3][4]

Eurovisioon[muuda | muuda lähteteksti]

Galetin on Eurovisiooni kohapeal jälginud 2002. aastast, mil lauluvõistlus toimus Tallinnas.

2007. aasta detsembris tehti Galetinile ettepanek sõita laste Eurovisiooni lauluvõistlusele Hollandisse. Pool aastat hiljem kutsuti teda pildistama juba suurt Eurovisiooni võistlust.

Detsembrist 2007 kuni maini 2010 oli Galetin hooajati Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) poolt määratud Eurovisiooni lauluvõistluse ja Laste Eurovisiooni lauluvõistluse ametlik fotograaf:

Tuntus[muuda | muuda lähteteksti]

Galetin on tuntud oma intrigeerivate ja paljastavate fotonäituste ning otsekoheste ja julgete tööde poolest. Meedias on Galetinit nimetatud staarfotograafiks, kuigi ise ta seda tiitlit heaks ei kiida.[viide?]

Näitused[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2007 – "Mari-Leen"
  • 2007 – "Eludraama"[5]
  • 2008 – "Amour – Vahet pole"[6]
  • 2009 – "Eurovisiooni parimad hetked 2008"
  • 2009 – "Amour – Lemmikloomade eri"[7]

"Eludraama"[muuda | muuda lähteteksti]

Indrek Galetini, Artur Sadovski ja moekunstnik Marin Sildi koostööna valminud fotonäituse "Eludraama" esitlus toimus 2007. aasta juulis klubis Astoria Palace. Alates sama aasta augustist oli näitus üleval Eesti Rahvusraamatukogu viiendal korrusel, kus eksponeeriti 24 fotot.

Näituse läbivaks ideeks oli kujutada inimesi ükskõiksete ja rahulolevatena. Jättes tagajärjed tagaplaanile, naudivad nad meeldivat seltskonda ühes meelemürkide ja hasartmängudega, aimamata, mida kontrollimatu käitumine ja piiride mittetajumine võib endaga kaasa tuua.

"Amour – Vahet pole"[muuda | muuda lähteteksti]

2008. aasta veebruaris avas Galetin Lounge Stereos fotonäituse "Amour – Vahet pole", kus mustvalgetel aktifotodel poseerivad kuulsad ja vähem kuulsad eestlased. Õilsa[viide?] eesmärgi nimel oli end lahti riietanud näiteks laulja Mari-Leen Kaselaan koos hollandlasest elukaaslase Sietsega, eurolaulik Rolf Roosalu, kes poseeris MTV reporteri Charlene Rennitiga, Vanilla Ninja liikmed Lenna Kuurmaa ja Piret Järvis, stilist Karolin Kuusik, endine Suntribe'i liige ja modell Daana Ots, Beatrice, Anu Saagim, Manhunt 2007 võitja Risto Kask, Missi-Margit, Baari-Madis, ajakirja Just! reporter ja saate "Mis toimub?" juht Leemet Prits jpt.

Näituse teemaks valis Galetin armastuse ning palju kõneainet tekitanud hetero- ja homoseksuaalsuse võrdsuse. Näituse sõnumiks oli, et pole vahet, kelle vahel on armastus. Kas see on siis mehe ja naise, kahe mehe või hoopis naiste vahel.

Kuu aega pärast näituse avamist pandi kõik fotod keskkonnas Osta.ee heategevuslikule netioksjonile. Oksjoni müügitulu 123 000 krooni annetas Galetin MTÜ AIDSi Ennetuskeskusele. Hiljem koliti fotonäitus Sauna tänaval asuvasse geiklubisse Angel.

"Eurovisiooni parimad hetked 2008"[muuda | muuda lähteteksti]

Galetin oli välja valinud 2008. aastal Serbias toimunud 53. Eurovisiooni lauluvõistlusel tehtud 15 fotot. Näitus avati 2009. aasta veebruaris klubis LoveSexMoney. Mais kolis näitus UpUp lounge'i.

"Need pildid on väga emotsionaalsed," rääkis Galetin ja lisas, et need on erilised eelkõige talle endale.[viide?]

"Amour – Lemmikloomade eri"[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aasta mais avas Galetin Rotermanni kvartalis oma teise heategevusliku fotonäituse "Amour – Lemmikloomade eri", mille tarbeks olid poseerinud 15 Eesti tuntud inimest, sealhulgas Liis Lass, Kerttu Rakke, Angela Aak, Anna-Maria Galojan, Max Kaur, Rolf Roosalu, Artur Rassmann, Mikk Nurga, Lauri Pedaja, Mari-Leen Kaselaan jt koos lemmikloomadega. Kõik fotod pandi koostöös Osta.ee-ga kaheks nädalaks oksjonile. Oksjoni müügitulu 45 600 krooni annetas Galetin koduta loomade heaks MTÜ Eesti Loomakaitse Seltsile.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.indrekgaletin.co.uk
  2. http://publik.delfi.ee/news/inimesed/tubli-too-indrek-galetini-fotod-avaldati-mainekas-briti-ajakirjas?id=73255985
  3. http://catwalk.delfi.ee/uudised/artiklid/suur-tunnustus-fotograaf-indrek-galetini-too-avaldati-itaalia-voguei-veebilehel-olin-sellest-kaua-unistanud?id=73293787
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. jaanuar 2016. Vaadatud 28. detsembril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. "Eludraama", indrekgaletin.com
  6. "Amour – Vahet pole", YouTube
  7. "Amour – Lemmikloomade eri", YouTube

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]