Impressum

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib trükiandmetest; meediaklubi kohta vaata artiklit Impressum (meediaklubi)

Impressum on trükises tiitellehe pöördel, viimase lehekülje pöördel või mujal trükise lõpus paiknevad andmed väljaandmise ja trükkimise kohta.

See võib sisaldada andmeid muu hulgas autoriõiguste, toimetaja või toimetajate, kujundaja või kujundajate, illustraatori või illustraatorite ja trükikoja kohta, tõlke puhul originaalväljaande või -väljaannete ning tõlkija või tõlkijate kohta ning ISBN-i.

Nõukogude ajal oli raamatul impressum nii tiitellehe pöördel kui ka raamatu lõpus. Tiitellehe pöördel oli märgitud liik ja koht raamatukoguriiulil, tõlke puhul originaali tiitel, vajaduse korral tõlkijad või vastutavad toimetajad ning märkused. Eestikeelse raamatu impressum sisaldas pealkirja tõlget vene keelde ning venekeelsena veel vähemalt autori nime ning kirjastuse nime ja aadressi, samuti eesti keeles toimetaja, kunstilise toimetaja, tehnilise toimetaja ning korrektorite nimesid, laduda andmise ja trükkida andmise kuupäeva, paberi formaati, liiki ja tootjat, trükipoognate, tingtrükipoognate ja arvestuspoognate arvu, trükiarvu, tellimise numbrit, trükikoja nime ja aadressi ning hinda. Impressum sisaldas tavaliselt ka kodeeritud tsensuurimärget.