Ildar Abdrazakov

Allikas: Vikipeedia

Ildar Abdrazakov (baškiiri Абдразаҡов Илдар Әмир улы; sündinud 26. septembril 1976 Ufas) on baškiiri päritolu Venemaa ooperilaulja (bass).

2004. aastal tegi ta debüüdi Metropolitan Operas ja on seejärel seal regulaarselt esinenud. Samal aastal esines ta ka La Scalas, esitades Rossini ooperis "Mooses Egiptuses" Moosese osa. 2009. aastal esines ta samas rollis Salzburgi festivalil. Samal aastal esines ta esimest korda Londonis Royal Opera House'is.

Ta on mänginud Fjodor Šaljapini rolli filmides ja telesarjades.

Abdrazakov on salvestanud albumeid Rossini, Verdi, Šostakovitši, Rahmaninovi jt heliloojate loominguga. 2017. aastal sõlmis ta eksklusiivse salvestuslepingu Deutsche Grammophoniga.

Chicago sümfooniaorkestri Giuseppe Verdi "Reekviemi" salvestus Abdrazakovi osalusel ja Riccardo Muti dirigeerimisel võitis 2010. aastal kaks Grammy auhinda.

2016. aastal asutas ta noorte talentide toetuseks omanimelise fondi.[1]

Veebruaris 2023 teatas ta, et katkestab koostöö Metropolitan Operaga.[2] La Scala otsustas tühistada Abdrazakovi eelolevad esinemised. Veel novembris 2022 kaitses La Scala otsust avada hooaeg Mussorgski Boriss Godunoviga, mille peaosas esineb Abdrazakov.[3]

2013. aastal pälvis ta Venemaa teatriauhinna "Kuldne Mask". 2021. aastast on ta Venemaa teeneline kunstnik.

Ka tema vend Askar Abdrazakov on ooperilaulja.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]