Iisraeli peaministrite loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Siin loetletakse Iisraeli riigi peaministreid, kes on ametis olnud pärast Iisraeli iseseisvumist aastal 1948.

Iisraeli peaministrid (1948-)[muuda | muuda lähteteksti]

Legend
Mapai/HaMa'arakh/Tööpartei Likud Kadima

Peaministri ametit on kokku pidanud 12 inimest, kellest viis on olnud ametis mitmel mittejärjestikusel korral. Üks inimene, Yig'al Allon, on olnud ametis ainult peaministri kohusetäitjana.

Teised kaks, kes on olnud peaministri kohusetäitjad, on hiljem saanud peaministriteks.

Nr. Nimi
(sünni- ja surmaaasta)
Pilt Partei Ametiaeg Valitud
(Knesset)
Valitsus
Nr. Valitsuse koosseis
1. David Ben-Guriyyon
דָּוִד בֶּן-גּוּרִיּוֹן
(1886–1973)
Ben-Gurion.jpg Mapai 14. mai 1948 10. märts 1949 Ajutine MapaiMapamHHaMUus AliyahS&IMizrachiÜld. SionistidAguda
10. märts 1949 1. november 1950 1949 1. MapaiÜURProgressiividS&INDN
1. november 1950 8. oktoober 1951 2.
8. oktoober 1951 24. detsember 1952 1951 3. MapaiMizrachiHHaM-Aguda-PAYIADN-A&T-P&A
24. detsember 1952 26. jaanuar 1954 4. MapaiÜld. SioistidProgressiividMizrachiHHaMIADN-A&T-P&A
2. Moshe Sharet
משֶׁה שָרֵת
(1894–1965)
Moshe Sharett (1948).jpg Mapai 26. jaanuar 1954 29. juuni 1955 5.
29. juuni 1955 3. november 1955 6. MapaiMizrachiHHaMIADN-A&T-P&A
(1.) David Ben-Guriyyon
דָּוִד בֶּן-גּוּרִיּוֹן
(1886–1973)
Ben-Gurion.jpg Mapai 3. november 1955 7. jaanuar 1958 1955 7. MapaiRUPMapamAHaAProgressiividIADN-A&T-P&AP&A-K&V9
7. jaanuar 1958 17. detsember 1959 8.
17. detsember 1959 2. november 1961 1959 9.
2. november 1961 26. juuni 1963 1961 10. MapaiRUPAHaAPAYP&A-K&V
3. Levi Eshkol
לֵוִי אֶשְׁכּוֹל
(1895–1969)
Levi Eshko portrait 1964.jpg Mapai 26. juuni 1963 22. detsember 1964 11.
22. detsember 1964 12. jaanuar 1966 12.
HaMa'arakh1
Mapai/Tööpartei
12. jaanuar 1966 26. veebruar 19692 1965 13. HaMa'arakhRUPMapamIseseisv. LiberaalidPAYP&A-K&VGahal9Rafi9
Yig'al Allon
(kohusetäitja)
יִגְאָל אַלּוֹן
(1918–1980)
Yigal Allon.jpg HaMa'arakh
Tööpartei
26. veebruar 19692 17. märts 1969
4. Golda Me'ir
גּוֹלְדָּה מֵאִיר
(1898–1978)
Golda Meir 03265u.jpg HaMa'arakh
Tööpartei
17. märts 1969 15. detsember 1969 14.
15. detsember 1969 10. märts 1974 1969 15. HaMa'arakhGahal9RUPIseseisv. LiberaalidP&A-K&V
10. märts 1974 3. juuni 1974 1973 16. HaMa'arakhRUPIseseisv. Liberaalid
5. Yitzhak Rabin
יִצְחָק רַבִּין
(1922–1995)
Flickr - Israel Defense Forces - Life of Lt. Gen. Yitzhak Rabin, 7th IDF Chief of Staff in photos (11).jpg HaMa'arakh
Tööpartei
3. juuni 1974 20. juuni 19773 17. HaMa'arakhIseseisv. LiberaalidRatz9RUP9
6. Menachem Begin
מְנַחֵם בֵּגִין
(1913–1992)
Menachem Begin, Andrews AFB, 1978.JPG Likud 20. juuni 1977 5. august 1981 1977 18. LikudRUPAgudaDash9
5. august 1981 10. oktoober 1983 1981 19. LikudRUPAgudaTamiTelem/LSSU9Tehiya9
7. Yitzhak Shamir
יִצְחָק שָׁמִיר
(1915–2012)
Yitzhak Shamir (1980).jpg Likud 10. oktoober 1983 13. september 1984 20.
8. Shimon Peres
שִׁמְעוֹן פֶּרֶס
(1923–2016)
Shimon Peres, WJC Plenary Assembly, 2009.jpg HaMa'arakh
Tööpartei
13. september 19844 20. oktoober 1986 1984 21. HaMa'arakhLikudRUPAgudaShasMorasha9ShinuiOmetz
(7.) Yitzhak Shamir
יִצְחָק שָׁמִיר
(1915–2012)
Yitzhak Shamir (1980).jpg Likud 20. oktoober 19864 22. detsember 1988 22.
22. detsember 1988 11. juuni 1990 1988 23. LikudHaMa'arakhRUPShasAgudaDegel HaTorah
11. juuni 1990 13. juuli 1992 24. LikudRUPShasAgudaDegel HaTorahUusliberaalidTehiyaTzometMoledetÜRSGeula
(5.) Yitzhak Rabin
יִצְחָק רַבִּין
(1922–1995)
Flickr - Israel Defense Forces - Life of Lt. Gen. Yitzhak Rabin, 7th IDF Chief of Staff in photos (11).jpg Tööpartei 13. juuli 1992 4. november 19955 1992 25. TööparteiMeretzShas9Yiud9
(8.) Shimon Peres
Hebrew|שִׁמְעוֹן פֶּרֶס
(1923–2016)
Shimon Peres, WJC Plenary Assembly, 2009.jpg Tööpartei (kohusetäitja alates 4. nov 1995)5
22. november 1995
18. juuni 1996 26.
9. Benjamin Netanyahu
בִּנְיָמִין נְתַנְיָהוּ
(1949–)
Benjamin Netanyahu 2012.jpg Likud 18. juuni 1996 6. juuli 1999 1996 1996 27. Likud-Gesher-TzometShasRUPBaAliyahÜTJKolmas Tee
10. Ehud Barak
אֵהוּד בָּרָק
(1942–)
Ehud Barak official.jpg Üks Iisrael
Tööpartei
6. juuli 1999 7. märts 2001 1999 1999 28. Üks IisraelShasMeretzBaAliyahKeskparteiRUPÜTJ


11.
Ariel Sharon
אֲרִיאֵל שָׁרוֹן
(1928–2014)
Ariel Sharon, by Jim Wallace (Smithsonian Institution).jpg Likud 7. märts 2001 28. veebruar 2003 2001 29. LikudTööpartei-MeimadShasKeskparteiRUPÜTJBaAliyahRL-BetenuUus TeeGesher
28. veebruar 2003 21. november 2005 2003 30. LikudShinuiRLRUPTööpartei-MeimadAguda
Kadima 21. november 2005 (4 jaan 2006)7
14. aprill 2006
KadimaLikudAgudat
12. Ehud Olmert
אֵהוּד אוֹלְמֶרט
(1945–)
Ehud Olmert 2006May23.jpg Kadima (kohusetäitja alates 4. jaan 2006)7
14. aprill 2006
4. mai 2006
4. mai 2006 31. märts 20098 2006 31. KadimaTööparteiShasDorBetenu
(9.) Benjamin Netanyahu
בִּנְיָמִין נְתַנְיָהוּ
(1949–)
Benjamin Netanyahu 2012.jpg Likud 31. märts 2009 18. märts 2013 2009 32. LikudBeitenuShasTööpartei/IseseisvusJuudi KoduÜTJ
18. märts 2013 6. mai 2015 2013 33. LikudYesh AtidJuudi KoduBeitenuHatnuah
6. mai 2015 Ametis 2015 34. LikudKulanuJuudi KoduShasÜTJBeitenu

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

^1 1965. aasta valimisteks ühines Mapai partei Ahdut HaAvodaga ning moodustus HaMa'arakh (heebrea keeles "ühendus"). Esimene HaMa'arakh leidis oma lõpu, kui Mapai, Ahdut HaAvoda ja Rafi 23. jaanuaril 1968 liitusid ning moodustasid Tööpartei. 28. jaanuaril 1969 moodustati teine HaMa'arakh; sellesse kuulusid Tööpartei ja Mapam.

^2 Eshkol suri ametis olles. Yig'al Allon oli lühikest aega kuni Me'iri ametisse nimetamiseni peaministri kohusetäitja.

^3 Rabin astus detsembris 1976 tagasi ning kuulutas välja erakorralised valimised. Ta küll valiti uuesti HaMa'arakhi juhiks, kuid ta keeldus järgmistel valimistel partei esinumber olemast; sellest hoolimata jäi ta juriidiliselt peaministriks kuni Begini esimese valitsuse moodustamiseni. Tegelikkuses juhtis 22. aprillist kuni 21. juunini 1977 valitsust Shimon Peres.

^4 Pärast 1984. aasta valimisi kirjutasid Likud ja Ahdut HaAvoda koalitsioonileppesse, et peaminister vahetub, kui valitsusel täitub pool ametiajast. Esimesed kaks aastat oli peaminister Shimon Peres, pärast teda Yitzhak Shamir. Pärast 1988. aasta valimisi polnud Likudil enam Ahdut HaAvoda abi vaja ning Yitzhak Shamirist sai uuesti peaminister.

^5 Rabin mõrvati ametis olles. Shimon Peres oli kuni 22. novembrini 1995 peaministri kohusetäitja.

^6 21. novembril 2005 lahkusid peaminister Sharon ning mitmed teised ministrid ja parlamendiliikmed Likudist erimeelsuste pärast Gaza tsooni ja Jordani Läänekalda teemadel. Sharon, kes jätkas peaministrina, rajas uue partei, Kadima, mis osales järgmistel valimistel märtsis 2006.

^7 Ariel Sharon sai 4. jaanuaril 2006 raske insuldi ning Ehud Olmert täitis tema peaministrikohuseid ülejäänud 30. valitsuse ajal, Olmert sai päriselt peaministriks 31. valitsuse moodustamisega.

^8 Olmert astus ametlikult tagasi 21. septembril 2008. Sellega sai temast tehniliselt ajutine peaminister, kes juhtis ajutist valitsust kuni uue koalitsiooni ametisse nimetamiseni.

^9 Need parteid olid valitsuses ainult osaliselt valitsuse ametiajast:

Peaministrite ametiaja pikkus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. David Ben-Gurion13 aastat ja 127 päeva (esimesel ametiajal 5 aastat ja 257 päeva; teisel ametiajal 7 aastat ja 235 päeva)
  2. Benjamin Netanyahu10 aastat, 6 kuud ja 21 päeva (esimesel ametiajal 3 aastat ja 18 päeva; teisel ja kolmandal ametiajal: 10 aastat, 6 kuud ja 21 päeva)
    Netanyahu on läbi aegade kõige pikemalt järjest ametis olnud Iisraeli peaminister.
    Kui Netanyahu jääb ametisse 17. juulini 2019, saab temast läbi aegade kõige pikemat aega ametis olnud Iisraeli peaminister, hetkel on see rekord Ben-Guriyyoni nimel.
  3. Yitzhak Shamir6 aastat ja 242 päeva (esimesel ametiajal 339 päeva; teisel ametiajal 5 aastat ja 268 päeva)
  4. Yitzhak Rabin6 aastat ja 132 päeva (esimesel ametiajal 3 aastat ja 18 päeva; teisel ametiajal 3 aastat ja 114 päeva)
  5. Menachem Begin6 aastat ja 113 päeva
  6. Levi Eshkol5 aastat ja 247 päeva
  7. Ariel Sharon5 aastat ja 39 päeva (k.a 100-päevane periood peaministri kohusetäitjana)
  8. Golda Meir5 aastat ja 19 päeva
  9. Ehud Olmert2 aastat ja 351 päeva (lisaks on olnud ka peaministri kohusetäitja)
  10. Shimon Peres2 aastat ja 264 päeva (esimesel ametiajal 2 aastat ja 37 päeva; teisel ametiajal 227 päeva)
  11. Moshe Sharet1 aastat ja 281 päeva
  12. Ehud Barak1 aastat ja 245 päeva
  13. Yig'al Allon19 päeva (kohusetäitjana)

Siin on Iisraeli peaministrite eluteljed, kus ministrid on loetletud ametiaja alguse järgi.

Ehud OlmertAriel SharonEhud BarakBenjamin NetanyahuShimon PeresYitzhak ShamirMenachem BeginYitzhak RabinGolda MeirLevi EshkolMoshe SharetDavid Ben-Gurion

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]