Iiri muusika

Allikas: Vikipeedia
Viiuldaja Iirimaal
19. sajandi iiri rahvalaulu "Rocky Road to Dublin" sõnade autor on Iiri luuletaja D. K. Gavan. Laul räägib mehe läbielamistest teekonnal Inglismaalt Liverpoolist koju Tuamisse Iirimaal

Iiri muusika on Iirimaal (Éire) ja mujal maailmas, peamiselt Ühendkuningriigis, Ameerika Ühendriikides, Austraalias ja mujal iiri diasporaas viljeletav muusika.

Kuigi suurem osa iiri muusikast on tänapäeval ingliskeelne, on iiri muusikale kui ühe keldi rahvaste hulka kuuluva rahva muusikale omapärased tunnused tihti selgesti märgatavad.

Iiri muusika ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Varasemad fragmentaarsed teated Iiri muusikast pärinevad antiikajast.

Kirikumuusikana tekkis keskajal iiri koorimuusika.

Järgnenud Inglismaa valitsemise all polnud iirlastel muusikalise hariduse saamine Iirimaal võimalik. Sellegipoolest omandasid mitmed iirlased Inglismaal muusikalise hariduse klassikalise muusika alal. Nende loodud muusika väga laialdast tuntust ei saavutanud. Loodud ooperimuusika oli ingliskeelne.

Iiri rahvalik muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvalik muusika on äratuntavate keldi muusikale iseloomulike tunnustega, seda eriti rütmi, kuid ka helistiku poolest, sageli esineva pentatoonika, meloodia ja kasutatavate muusikainstrumentide poolest, nagu käsitrumm (bodhrán), vilepillid, harf, torupillid, viiul, lõõtspill jt. 1960. aastatel võeti kasutusele ka buzuki, kuid kohandatud kujul.

Iiri rahvalike laulude seast on tuntumad "Danny Boy", "Seven drunken nights", "Whiskey in the jar" jt.

Iiri rahvalikul muusikal oli märkimisväärne osa Ameerika kantrimuusikas, mis omakorda on saanud populaarseks ka Iirimaal, ja seda käsitletakse kohapeal eraldi žanrina Country and Irish (Mary Duff jt).

1960. aastatel alanud rahvapärase muusika uues renessansis olid juhtival kohal Tommy Makem and the Clancy Brothers, The Chieftains, The Irish Rovers, The Dubliners. Neile järgnesid Clannad, incl. Maire Brennan, Planxty, The Bothy Band, The Pogues jt.

Iiri pop- ja rokkmuusika[muuda | muuda lähteteksti]

Ka ingliskeelses popmuusikas ja rokkmuusikas on iiripärasus olnud küllalt hästi äratuntav, ja seda mitte ainult Iirimaal räägitava inglise keele häälduslike iseärasuste tõttu.

Pop- ja rokkmuusika silmapaistvamad esindajad on Van Morrison and the Them, Rory Gallagher, Gary Moore, Thin Lizzy, The Undertones, The Boomtown Rats, Sinéad O'Connor, U2, The Westlife, The Corrs, The Cranberries, Enya).

Rahvusvahelise tuntuse on saavutanud veel mitmed popartistid (Dicky Rock, The Bachelors, Val Doonican, Joe Dolan, Gilbert O'Sullivan ("Nothing rhymed" 1970, edetabelikohad: UK nr 8, Eire nr 2; "Alone again (naturally)" 1972 UK nr 3, USA nr 1; "Clair" 1972 UK nr 1, USA nr 1, Eire nr 2; "Get Down" 1972 UK nr 1, USA nr 7, Eire nr 1), Chris de Burgh, Morrissey, Boyzone, Celtic Woman, Kodaline, Snow Patrol jt). Erilise koha saavutas kollektiiv Riverdance (1994. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse etteaste). Tuntud on The Gaelic Storm etteastega 1997. aasta filmis "Titanic".

Iiri laulud Eurovisiooni lauluvõistlusel[muuda | muuda lähteteksti]

Iirimaa on osalenud Eurovisiooni lauluvõistlusel alates 1965. aastast. Iiri laulud on Eurovisiooni lauluvõistlusel võitnud rekordarvuliselt 7 esikohta ja lisaks palju muid kõrgeid kohti. Esimesena võitis esikoha Dana 1970. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel lauluga "All kinds of everything". Seejärel võitis Johnny Logan lauluga "What's another year" 1980. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse.

Aastatel 1987–1996 võitis Iirimaa laul Eurovisiooni lauluvõistlusel koguni viiel korral. Johnny Logan võitis 1987. aastal Eurovisiooni lauluvõistluse teist korda, seekord lauluga "Hold Me Now". 1992. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse võitis Linda Martin lauluga "Why Me?" ja 1993. aastal Niamh Kavanagh lauluga "In Your Eyes".

Eestis sai ansambli Karavan esituses populaarseks laul "Rock'n'rolli lapsed" – originaalis "Rock'n'roll kids", millega Paul Harrington ja Charlie McGettigan võitsid 1994. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse.

Viimane võit tuli 1996. aastal, kui Eurovisiooni lauluvõistluse võitis laul "The Voice" Eimear Quinni esituses.

Hiljem on Iiri laulud sageli takerdunud eelvoorudes, paljuski ilmselt Eurovisiooni eelvoorude süsteemi tõttu (nagu on juhtunud ka Eesti lauludega). Kõrgeim saavutatud koht on olnud 8.

Iiri muusika Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis on iiri muusikat esitanud mitmed ansamblid ja solistid (Beergrass, Väikeste Lõõtspillide Ühing, Folkmill, Lauri Saatpalu, Karavan ("Rock'n'rolli lapsed") jt).

On loodud ka iiripärast või iiriteemalist muusikat: "To Dublin" (instrumentaalteos, esitajad Jaanus Nõgisto ja Tõnu Timm kitarridel).

Festival Viru Folk oli 2019. aastal oli Iiri muusika ja kultuuri teemaline.