Igeli sammas

Allikas: Vikipeedia
Igeli sammas

Igeli sammas on Saksamaal Trieri lähedal Moseli ääres Igelis asuv rooma hauamonument, mis pärineb 3. sajandist. See kuulub alates 1986. aastast osana Trieri rooma-aegsete mälestiste, toomkiriku ja Liebfrauenkirche kompleksist UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Mainzis asuva Drususe kenotaafi kõrval on tegemist ainsa algupärasel kohal säilinud maapealse rooma hauamonumendiga Alpidest põhja pool. See pääses hävingust, sest hauamonumendi lõunaküljel asuval reljeefil arvati keskajal olevat kujutatud Constantinus Suure ema Helena abiellumist Constantius I Chlorusega.

Hauamonument on 23 meetri kõrgune ja see on valmistatud punasest liivakivist. Selle püstitasid endale ja oma surnud sugulastele 250. aasta paiku vennad Lucius Secundinius Aventinus ja Lucius Secundinius Securus. Tegemist on neljakorruselise monumendiga, mille püramiidjas tipus on laialisirutatud tiibadega kotkas (tänapäeval osaliselt hävinud). Monument on ohtralt kaunistatud reljeefidega, millel kujutatakse stseene argielust ja müütidest. Algselt oli sammas koloreeritud; värvitud rekonstruktsioon asub tänapäeval Trieris Rheinisches Landesmuseumis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]