Ieronim Stebnitski

Allikas: Vikipeedia
Ieronim Stebnitski kindralleitnandi mundris

Ieronim Ivanovitš Stebnitski (vene Иероним Иванович Стебницкий; 12. oktoober (30. september vkj) 1832 Volõõnia kubermang10. veebruar (29. jaanuar vkj) 1897 Peterburi)[1] oli Venemaa geodeet ja sõjatopograaf. Jalaväekindral (1896).

Päritolu ja haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Ta oli pärit Volõõnia aadliperekonnast. 1852. aastal lõpetas ta Peterburi teedeinseneride korpuse instituudi. 1855. aastal astus ta Nikolai Kindralstaabi Akadeemiasse, kus õppis geodeesiaosakonnas, seejärel läbis ta praktika Pulkovo observatooriumis.[2]

Karjäär ja töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast instituudi lõpetamist töötas ta Peterburi–Varssavi raudtee ehitusel, muuhulgas oli ta kaastegev Venemaa esimese metallist raudteesilla rajamisel (üle Luga jõe Preobraženskaja raudteejaama juures).[3][4]

1858. aastal määrati ta tööle Kindralstaapi, aastast 1860 teenis ta Kaukaasia sõjaringkonna sõjatopograafia osakonnas, aastast 1867 osakonna ülemana.[2]

Ta oli aastatel 1885–1896 Venemaa keiserliku armee sõjatopograafide korpuse juht, ühtlasi aastatel 1886–1896 Venemaa keiserliku armee peastaabi sõjatopograafia osakonna ülem[2].

Aastast 1886 oli ta Venemaa Geograafiaühingu matemaatilise geograafia osakonna esimees. Aastast 1889 kuni oma elu lõpuni oli ta Geograafiaühingu esimehe abi.[2] Ta võttis osa ka Venemaa Astronoomiaühingu tööst.

Teadus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta teostas suuremahulisi geodeetilisi töid, võttis osa triangulatsiooni mahamärkimisest Põhja-Kaukaasias (suur osa tööst teostas ta ise[2]). Ekspeditsioonidel Kaukaasias, Pärsias ja Türgis koostas eri piirkondade topograafilisi kaarte ning teostas astronoomilisi ja geograafilisi uurimusi, mille tulemused avaldas 1870. aastal trükis.

Stebnitski tegevuses olid olulisel kohal kartograafia-alased tööd. Ta koostas rohkelt Venemaa kaarte, sealhulgas Kaukaasia piirkonna kohta.

Kokku on ta avaldanud üle 40 teadustrükise.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema tütrepoeg Pjotr Kapitsa oli füüsik, Nobeli auhinna laureaat.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]