Hval

Allikas: Vikipeedia

Hval (endise nimega Vaal) oli 1902. aastal Vormsil valminud kaljas, mis uppus 21. juulil 2004 teel tagasi sünnimaale Eestisse.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

21 meetri pikkune ketš Vaal valmis 1902. aastal Vormsil. Algaastail vedas see Eestist Soome ja Rootsi kartuleid ja vilja.

1929. aastal ostis laeva Porvoo laevaomanik Edvin Eklund ja nimetas laeva ümber Hvaliks.

1951. aastal viidi laev Porvoost Turusse, kus sõitis läänesaarestikuvahet, kuni kustutati 1967. aastal Soome kaubalaevade registrist.

1994. aastal oli laev uppumise äärel, kere hakkas lekkima.

Laev osteti eestlaste poolt tagasi ning plaaniti see restaureerimiseks kodumaale toimetada. 20. juuli õhtul 2004 püüti laev omal jõul Helsingist Piritale toimetada, kuid peamasin ütles üles ja Hvali võttis puksiiri traallaev Jette. Kiirlaevadest tekkinud lainetuse mõjul hakkas Hval vett sisse võtma ja pärast südaööd uppus Helsingist 20 km lõunas asuva Harmaja majaka läheduses. Traallaev Jette päästis kõik kolm Hvali pardal olnud meeskonnaliiget. Laev jäi 31 meetri sügavusele merepõhja.

Hval oli teadaolevalt vanim Eestis ehitatud purjelaev ning Hoppeti ja Alari kõrval üks kolmest ainsast tolle ajani säilinud vanast Eestis ehitatud purjelaevast.