Homoseran

Allikas: Vikipeedia

Homoseran oli kinnitamata päritolu, vanuses ja seisundis, kas rasedate naiste, emakast ja/või platsenta retroplatsentaarsest verest valmistatud hormooni- ja antikehade rikas toidulisand[1], mida kasutati näiteks Kolmanda Riigi kõrgete riigiametnike seerumiravis.

Homoserani on kasutatud ravimina. Valmistusviisid võisid erinevatel tootjatel, üks neist Anhal Serum Institute, erineda. Morelli firma Hamma (Olmütz) Homoseran oli valmistatud platsentast.

Näidustused[muuda | muuda lähteteksti]

Homoserani manustamine võis tõenäoliselt avaldada lümfoid(-immuun)süsteemile stimuleerivat toimet. Tol ajal manustati seerumit angiini, nõrkushoogude, gripi, munajuhapõletiku, rasedustoksikoosi ja rasedusdermatooside, puberteediea häirete, migreeni, depressiooni, ekseemi, astma, nahafurunkulite, sügeluse, urtikaaria ja heufiber 'i[2] korral.[3], ka letargilise entsefaliidi korral (Neumann ja Eberle, 2013).

Homoseran ei põhjustanud seerumtõbe ega anafülaksist.

Manustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Inimestele manustati Homoserani veenisiseselt, kuid katseloomadest rottidele ka söödana[4]

Homoseran oli saadaval ampullides 10 ccm maksis 2,50 riigimarka.

Kolmas Riik[muuda | muuda lähteteksti]

Tol ajal arvati, et Homoserani manustamine võis tugevdada haige ja/või kurnatu organismi. Homoserani ravi praktiseeris ka Adolf Hitleri ihuarst Theodor Morell. Oma päevikus kirjutas ta: 17. november 1944, et eelmise öö teesessioon olevat kestnud 4.30-ni hommikul ja Hitleri juures oli ta 3.30 kuni 5-ni - süstis talle veenisiseselt glükoosi, rääkis oma venna surmast, edasi tulid süstid Homoserani, Vitamultin-Calcium'i ja Progynon forte-ga. (Irving, 190:1983). Morelli vend suri 61-aastaselt ajuembolismi tagajärjel. Kui Morell Berliini tema matustele sõitis asendas teda dr Weber, kes saabus Hitleri juurde 13-ndal. Dr Weberi märkmete kohaselt jätkas tema Hitleri süstimist - Eukodali, Eupaverini, Glycovarini, Homoserani, Vitamultini ja Glyconormiga. (Irving, 191:1983)

Morelli järgi oli Homoseran tehtud platsentast ja Hitleri arvates aitas see tal värinaid maha võtta.(Irving, 198:1983)

1933. aastast alates sai Theodor Morellist propagandaminister Joseph Goebbelsi arst.(Neumann ja Eberle, 56:2013)

Morelli päevaraamatu kohaselt ("The Secret Diaries of Hitler's Doctor") ravinud ta propagandaminiter Goebbelsil kord dermatiiti, mis raputanud kogu tema keha nii väga, et ta ei saavat magada. 22 arsti olid eelnevalt üritanud seisundit tal ka ravida kuid tulutult. Morell aga ravis ta Homoserani süstidega terveks.(Irving, 24:1983[5])

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. (Ohler, 121:2017)
  2. kas: allergiline riniit
  3. Rudolf Franck, Moderne Therapie in innerer Medizin und Allgemeinpraxis: Ein Handbuch der ..., Google'i raamatu veebiversioon (vaadatud 1. oktoobril 2017) saksa keeles
  4. U. Ritter,Allergische Vorgänge im Darm der Ratte bei Fütterung mit Homoseran, Zeitschrift für die gesamte experimentelle Medizin, veebruar 1954, 123. väljaanne, nr 1, lk 60–64, 7. august 1953, osaline veebiversioon (vaadatud 1. oktoobril 2017) saksa keeles
  5. David Irving,"The Secret Diaries of Hitler's Doctor",(1983) ISBN 0-02-558250-X

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]