Hoher Riffler (Zillertali Alpid)

Allikas: Vikipeedia
Hoher Riffler
Hoher Riffler koos Friesenbergsee järve ja Friesenberghausiga
Hoher Riffler koos Friesenbergsee järve ja Friesenberghausiga
Kõrgus 3231 m
Asukoht Tirool, Austria
Ahelik, mäestik Zillertali Alpid
Koordinaadid 47° 4′ 53″ N, 11° 42′ 15″ E
Hoher Riffler (Zillertali Alpid) (Austria)
Hoher Riffler (Zillertali Alpid)

Hoher Riffler on mägi Zillertali Alpides, Tuxi peaaheliku (Tuxer Hauptkamm) idaosas, Austria Tirooli liidumaal. Tipp on põhjaküljel kaetud firniga, kuid lõunast paistab see kaljuse tipuna. Seljandikud jooksevad tipust edelasse, põhja, kirdesse ja kagusse, mõnel neist on lähenemisteed. Tipp on kergesti vallutatav Spannagelhausist läänes või Friesenberghausist lõunas ja seetõttu sagelikülastatud. Talviti on see kerge sihtpunkt suusaalpinistidele. Tippu tõusti esimest korda seoses Austria riigimõõtmisega. Esimene turist-ronija oli kirjanduse andmetel 1875. aastal keegi H. Weber, keda saatis giidina Georg Samer.

Ümbruskond[muuda | muuda lähteteksti]

Hoher Riffleri tipuplokk läänest vaadatuna; ees Schwarzbrunnerkeesi liustik

Zillertali Riffler (Zillertaler Riffler) on liustikest ümbritsetud vaid põhjast ja läänest. Põhjas algab Federbettkees kohe tipu alt, samas läänes on palju väiksem Schwarzbrunnerkees. Kagus on Rifflerkeesi jäänused, mis on globaalse soojenemise tõttu suures osas taandunud. Naabertippude hulgas on Gefrorene-Wand-Spitzeni kaksiktipp (3288 m) piki edelaseljandikku (Südwestgrat) teisel pool Friesenbergscharte tuulepilu (2904 m). Teisel pool Federbettkeesi, piki põhjaseljandikku (Nordgrat), mis pöördub kirdesse, asuvad Griererkarspitze (2968 m), Napfspitze (2925 m) ja Realspitze (3038 m), mida eraldab Obere Rifflerscharte (2968 m). Piki kaguseljandikku (Südostgrat), Wesendlekarsees liustiku kohal (2375 m) ja eraldatud Untere Rifflerschartega (2774 m), on Kleine Riffler (2835 m). Lähim oluline asula on talispordikeskus Hintertux linnulennult u. 4 km loodes.

Baasid ja rajad[muuda | muuda lähteteksti]

Friesenberghaus (2498 m) on baasiks jäävabale ronimisele piki lõunaharja (Südgrat). Friesenbergscharte lõhe ja edelaseljandiku (Südwestgrat) kaudu lähenemise baasiks on Spannagelhaus. Mõlemad marsruudid on sarnased ja UIAA I ronimisklassiga ning loetakse tavaliseks marsruudiks. Kirjanduse järgi võtab Friesenberghausist tipuristini jõudmine aega u. 2,5 tundi ja mõnevõrra vähem aega kulub Spannagelhausist alustades. Talviti saab tõusu teha lihtsa suusamatkana.