Hinniala linnamägi

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Hobuseseljamägi)

Hinniala linnamägi ehk Päevapööramise mägi ehk Hobuseseljamägi on neemiklinnuse tüüpi linnamägi. Linnamägi asub Võru maakonnas Võru vallas Hinniala külas Piusa jõe ürgoru maastikukaitsealal.

Linnamäe kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Pikk järsunõlvaline neemik on kolmest küljest piiratud Piusa jõega. Linnamäe absoluutne kõrgus on 109 meetrit ja suhteline kõrgus 24 meetrit. Linnusekoht paikneb selle otsal. Linnust kaitseb maapoolsel küljel kaelakoht, mille pikkus on 25 m ja laius 1,5 m. Selle taga on 8 meetri laiune ja 2,5 m sügavune vallikraav. Vallikraavist lääne pool paikneb 90 m pikkune eeslinnuse ala. Linnamäel paiknevad vallid platoo idakülje otsavall (1,3 m) ja kagukülje madal (0,40–0,48 cm).

Arheoloogilised uuringud[muuda | muuda lähteteksti]

1995. aasta inspekteerimise käigus leiti mitu esemelist leidu. 2006. aastal tehtud arheoloogiliste [1] kaevamiste käigus leiti, et peavall oli kuhjatud kahes järgus, mille vahel on 5.–7. sajandi põlengukiht. Selle siseküljelt leiti teise vallijärgu aegne suurtest kividest laotud kiviring, mis viitas 7.–10. sajandile. Kagupoolse ala arheoloogiliste kaevamiste ajal ilmnes, et sealgi on liivast vall algselt olnud 1,8 m kõrge ning samast ajast pärinevad mitmed postiaugud ja söestunud kaitsetara jäänused.[2]

Mälestise ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Linnamägi oli kindlustatud juba pronksi aja lõpus/rauaaja alguses, hiilgeaeg rahvasterännu perioodil. Enamik leidudest, mis on kaevamiste käigus päevavalgele ilmunud, pärineb keskmisest rauaajast, 5.–7 sajandist.[3]

Rahvapärinus[muuda | muuda lähteteksti]

Linnamäge on pärimuses peetud ohvripaigaks, kus pööripäevade ajal toimusid päiksekultusega seotud riitused.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. H. Valk.2006
  2. Evald Tõnisson. Eesti muinaslinnad 2008, lk 330-332
  3. 3,0 3,1 (Valk, H. 2007. Excavations in the Ruins of Vastseliina Castle and on the Hillforts of Urvaste and Hinniala. - Arheoloogilised välitööd Eestis 2006.)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Valk, H. 2007. Excavations in the Ruins of Vastseliina Castle and on the Hillforts of Urvaste and Hinniala. – Arheoloogilised välitööd Eestis 2006.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]