Hinterautal

Allikas: Vikipeedia
Isar Hinterau orus

Hinterau org (saksa: Hinterautal) on org Tiroolis Austrias, mis läbib Karwendeli ahelikku idast läände. Isari ametlik läte on Hinterau orus.

Org ulatub oma läänepoolsest otsast Scharnitzis (970 m merepinnast) ülemisse idapoolsesse otsa nimega Rossloch (1500 m merepinnast), üle 14 km läänest itta. Alates Scharnitzist piiravad orgu põhjast Põhja-Karwendeli ahelik ja Hinterautal-Vomperi ahelik, neid katkestab Karwendeli org. Lõunas piirab orgu Gleirsch-Halltali ahelik.

Läänepoolses küljes on Isari jõe veed esialgu orgu sügavalt sisse lõikunud, pärast seda kulgeb org kuni Isari jõe lätteni sujuvamalt. Pärast seda lõpeb org alpikaussi nimega Rossloch.

Hütid[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast Scharnizer Almi ja Wiesenhofi talumajapidamisi oru lääneosas ei ole rohkem hütte, enne kui Kastenalm idaosas. Siit edasi pakub ulualust vaid Hallerangeri hütt. Kõik muud hütid nõuavad kohalejõudmiseks vähemalt alpimatku.

Tegevused[muuda | muuda lähteteksti]

Org on avalikule liiklusele suletud. Oma pikkuse ja väikese keskmise kalde tõttu on marsruut Kastenalmini klassikaline Karwendeli mägirattamatk. Idapoolsest otsast võib jõuda paljude Karwendeli tippudeni, näiteks lõunast Birkkarspitzeni. Mägironijad kasutavad kiireks läbi oru pääsuks sageli mägirattaid.

Süstasõit on orus Isari jõel ka levinud.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]