Hiina Kommunistliku Partei poliitbüroo alaline komitee

Allikas: Vikipeedia
Hiina Kommunistliku Partei logo

Hiina Kommunistliku Partei keskpoliitbüroo alaline komitee (lühidalt poliitbüroo alaline komitee) on Hiina Kommunistliku Partei (HKP) kõrgematest ametnikest koosnev komitee. Sellesse on läbi aegade kuulunud seitse kuni üksteist liiget, hetkel seitse. Ametlikult on selle eesmärk poliitikateemaliste arutelude pidamine ning tähtsamatel teemadel otsuste langetamine, kui suurem kogu, Hiina Kommunistliku Partei poliitbüroo, pole kogunenud. Partei konstitutsiooni järgi peab poliitbüroo alalisse komiteesse kuuluma ka partei peasekretär.[1]

Partei konstitutsiooni järgi peaks alalise komitee liikmed valima partei keskkomitee. Tegelikult on see vaid formaalsus, liikmete valimine on aja jooksul muutunud. Mao Zedongi ajal valis Mao isiklikult, kes alalisse komiteesse kuuluvad ja kes mitte. Deng Xiaopingi ajal valisid alalise komitee liikmed kesknõuandekomisjoni nii-öelda kaheksa vanemat. 1990. aastatest valitakse alalise komitee liikmed praeguste ja endiste poliitbüroo ning alalise komitee liikmete poolt mitteametlikel aruteludel ja hääletustel.[2][3]

Teoorias annab alaline komitee aru poliitbüroole, mis omakorda annab aru suuremalt keskkomiteele. Praktikas on alaline komitee mõlemast de jure kõrgemalseisvast kogust mõjukam. Lisaks, kuna Hiinas kehtib üheparteisüsteem, on alalisel komiteel de facto seadusandlik jõud. Alalise komitee liikmeskond on nii kohalikus kui rahvusvahelises ajakirjanduses tähtsale kohale tõstetud. Ajalooliselt on alalise komitee funktsioon ja mõjukus varieerunud. Näiteks kultuurirevolutsiooni ajal polnud alalisel komiteel erilist jõudu.

Alalise komitee liikmed on võimuhierarhias rangelt sätestatud. Ajalooliselt on peasekretär (ehk partei esimees) olnud alati esikohal, teiste ametnike ahel on muutunud. Alates 1990. aastatest on järjestus olnud järgmine: peasekretär, peaminister, Riikliku Rahvakongressi esimees, Hiina Rahva Poliitiline Konsultatiivkonverentsi esimees, Distsipliiniinspektsiooni Keskkomisjoni (partei põhilise korruptsioonivastase keha) sekretär, partei sekretariaadi kõrgeim sekretär. Ülejäänud liikmed järgnevad madalamatel astmetel.

Liikmed 2017–2022 (hierarhiliselt)[muuda | muuda lähteteksti]

Nr Pilt Info Parteiametid Riigiametid
1.
Xi Jinping
Xi Jinping
Nimi Xi Jinping Hiina Kommunistliku Partei peasekretär
HKP Sõjalise keskkomisjoni esimees
Hiina Rahvavabariigi president
HRV Sõjalise keskkomisjoni esimees
Sünnikoht Peking
Rahvakongressi ringkond Sise-Mongoolia
Liige alates 22. oktoober 2007
2.
Li Keqiang
Li Keqiang
Name Li Keqiang Hiina Rahvavabariigi Riiginõukogu parteisekretär Hiina Rahvavabariigi peaminister
Sünnikoht Hefei, Anhui
Rahvakongressi ringkond Guangxi
Liige alates 22. oktoober 2007
3.
Li Zhanshu
Li Zhanshu
Nimi Li Zhanshu Riikliku Rahvakongressi alalise komitee parteisekretär Riikliku Rahvakongressi alalise komitee esimees
Sünnikoht Pingshani maakond, Hebei
Rahvakongressi ringkond Jiangxi
Liige alates 25. oktoober 2017
4.
Wang Yang
Wang Yang
Name Wang Yang Hiina Rahva Poliitilise Konsultatiivkonverentsi parteisekretär Hiina Rahva Poliitilise Konsultatiivkonverentsi esimees
Sünnikoht Suzhou, Anhui
Rahvakongressi ringkond Sichuan
Liige alates 25. oktoober 2017
5.
Wang Huning
Wang Huning
Nimi Wang Huning Hiina Kommunistliku Partei kesksekretariaadi kõrgeim sekretär
Sünnikoht Shanghai
Rahvakongressi ringkond Hebei
Liige alates 25. oktoober 2017
6. Nimi Zhao Leji Distsiplinaarinspektsiooni Keskkomisjoni sekretär
Sünnikoht Xining, Qinghai
Rahvakongressi ringkond Heilongjiang
Liige alates 25. oktoober 2017
7.
Han Zheng
Han Zheng
Nimi Han Zheng Hiina Rahvavabariigi Riiginõukogu aseparteisekretär Hiina Rahvavabariigi esimene asepeaminister
Sünnikoht Shanghai
Rahvakongressi ringkond Shaanxi
Liige alates 25. oktoober 2017


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "16th National Congress of the Communist Party of China, 2002". www.china.org.cn. Originaali arhiivikoopia seisuga 18. oktoober 2007. Vaadatud 26. märts 2013.
  2. Li, Cheng (2016). Chinese Politics in the Xi Jinping Era: Reassessing Collective Leadership (inglise). Brookings Institution Press. ISBN 9780815726937. Vaadatud 18. oktoober 2017.
  3. Kang Lim, Benjamin (20. november 2017). "Exclusive: China's backroom powerbrokers block reform candidates - sources". Reuters. Originaali arhiivikoopia seisuga 19. oktoober 2017. Vaadatud 18. oktoober 2017.