Hesseni valitsejate loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Hesseni suurhertsogi kuninglik standard 1903–1918

See on Hesseni valitsejate loend läbi Hesseni ajaloo Lääne-Kesk-Saksamaal. Need valitsejad kuulusid dünastiasse, mis on kollektiivselt tuntud kui Hesseni dünastia ja Brabanti dünastia, algselt Reginari dünastia. Hessen oli maakrahvkond, kuurvürstkond ja hiljem aastani 1918 suurhertsogkond.

Kõigi järgnevate valitsejate tiitel oli "maakrahv" (saksa: Landgraf), kui ei ole teisiti märgitud.

Hesseni maakrahvkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Hesseni maakrahvkond

Hessen, 1264–1458[muuda | muuda lähteteksti]

Alam-Hessen (Kassel), 1458–1500[muuda | muuda lähteteksti]

Ülem-Hessen (Marburg), 1458–1500[muuda | muuda lähteteksti]

aastal 1500 taasühendati Alam-Hesseniga Wilhelm II valitsemise alla

Hessen, 1500–1567[muuda | muuda lähteteksti]

Hessen-Kassel, 1567–1803[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
Wilhelm-1-.4.jpeg Wilhelm IV 31. märts 1567 25. august 1592 Philipp Suuremeelse vanem poeg. Hüüdnimi "Tark"
Moritz Landgraf von Hessen Seite 1 Bild 0001.jpg Moritz 25. august 1592 17. märts 1627  
WilhelmV-HK.jpg Wilhelm V 17. märts 1627 21. september 1637  
Wilhelm6-HK.jpg Wilhelm VI 21. september 1637 16. juuli 1663  
Wilhelm VII 16. juuli 1663 21. november 1670  
Charles I of Hesse-Kassel.jpg Karl 21. november 1670 23. märts 1730  
Fredrik av Hessen.jpg Friedrich I 23. märts 1730 25. märts 1751 aastast 1720 ka Rootsi kuningas. Hessen-Kassel tema venna, Wilhelmi, hilisema maakrahv Wilhelm VIII regentvalitsuse all
Wilhelmviiiheka.jpg Wilhelm VIII 25. märts 1751 1. veebruar 1760 Friedrich I vend; regent aastast 1730
Friedrich II von Hessen-Kassel.jpg Friedrich II 1. veebruar 1760 31. oktoober 1785  
Wilhelm IX. von Hessen-Kassel als Erbprinz.jpg Wilhelm IX 31. oktoober 1785 15. mai 1803 aastast 1803 Hesseni kuurvürst Wilhelm I

Hessen-Rotenburg, 1627–1834[muuda | muuda lähteteksti]

  • Moritz, Hessen-Kasseli maakrahv 1592–1627 (1572–1632)
    • Hermann, maakrahv 1627–58 (1607–1658), kolmas poeg
    • Ernst, Hessen-Rheinfelsi maakrahv 1627–1658, Hessen-Rotenburgi maakrahv 1658–93 (1623–1693), viies poeg
      • Wilhelm, maakrahv 1693–1725 (1648–1725)
        • Ernst Leopold, maakrahv 1725–49 (1684–1749)
          • Konstantin, maakrahv 1749–78 (1716–1778), päris aastal 1755 Wanfried-Rheinfelsi
            • Karl Emanuel, maakrahv 1778–1806 (1746–1812)
              • Victor Amadeus, maakrahv 1813–34, Corvey vürst 1815–34, Ratibori hertsog 1821–34 (1779–1834), vaata märkusi allpool
aastal 1806 annekteeriti Vestfaali kuningriigi poolt, aastal 1813 taastati Hesseni kuurvürsti ülemvõimu all
aastal 1834 hääbus, taasühendati Hessen-Kasseliga

Hessen-Eschwege, 1632–1655[muuda | muuda lähteteksti]

  • Friedrich, maakrahv 1632–55 (1617–1655), Hessen-Kasseli maakrahvi Moritza kaheksas poeg
aastal 1655 hääbus, läks Hessen-Rotenburgile

Hessen-Wanfried, u. 1700 – 1755[muuda | muuda lähteteksti]

  • Karl, maakrahv 1700–11 (1649–1711), Hessen-Rotenburgi maakrahvi Ernsti teine poeg
aastal 1755 ühendati Hessen-Rotenburgiga

Hessen-Rheinfels, 1627–1658[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ernst, maakrahv 1627–58 (1623–1693), Hessen-Kasseli maakrahvi Moritza viies poeg
aastal 1658 päris Ernst Hessen-Rotenburgi, vaata eespool

Hessen-Philippsthal, 1663–1866 (iseseisvuse lõpp)[muuda | muuda lähteteksti]

  • Philipp, maakrahv 1663–1721 (1655–1721), Hessen-Kasseli maakrahvi Wilhelm VI kolmas poeg
    • Karl I, maakrahv 1721–70 (1682–1770)
      • Wilhelm, maakrahv 1770–1806 (1726–1810), vaata allpool märkust 1806. aasta kohta
        • Ludwig, maakrahv 1813–16 (1766–1816), vaata allpool märkust 1813. aasta kohta
        • Ernst Konstantin, maakrahv 1816–49 (1771–1849)
          • Karl II, maakrahv, suverään 1849–66 (1803–1868)
aastal 1806 annekteeriti Vestfaali kuningriigi poolt, aastal 1813 taastati Hesseni kuurvürsti ülemvõimu all
aastal 1866 annekteeriti Preisimaa poolt

Hessen-Philippsthal-Barchfeld, 1721–1866 (iseseisvuse lõpp)[muuda | muuda lähteteksti]

  • Wilhelm, maakrahv 1721–61 (1692–1761), Hessen-Philippsthali maakrahvi Philippi kolmas poeg
    • Friedrich, maakrahv 1761–77 (1727–1777)
      • Adolf, maakrahv 1777–1803 (1743–1803)
        • Karl, maakrahv 1803–06, 1813–54 (1784–1854)
          • Alexis, maakrahv, suverään 1854–66 (1829–1905)
aastal 1806 annekteeriti Vestfaali kuningriigi poolt, aastal 1813 taastati Hesseni kuurvürsti ülemvõimu all
aastal 1866 annekteeriti Preisimaa poolt

Hessen-Marburg, 1567–1604[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
LudwigIVHessMarb.JPG Ludwig IV 31. märts 1567 9. oktoober 1604 Philipp Suuremeelse teine poeg
aastal 1604 hääbus ning muutus vaidlusküsimuseks Hessen-Kasseli ja Hessen-Darmstadti vahel, aastal 1648 jagati nende kahe vahel

Hessen-Rheinfels, 1567–1583[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
Philip II 31. märts 1567 20. november 1583 Philipp Suuremeelse kolmas poeg. Hüüdnimi "Noorem"
aastal 1583 hääbus ning jagati Hessen-Kasseli, Hessen-Marburgi ja Hessen-Darmstadti vahel

Hessen-Darmstadt, 1567–1806[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
Landgraf-Georg-I.-von-Hessen-Darmstadt.png Georg I 31. märts 1567 7. veebruar 1596 Philipp Suuremeelse neljas poeg
L kilian landgraf ludwig 1615.png Ludwig V 7. veebruar 1596 27. juuni 1626 Georg I poeg
Georg-II-HD.jpg Georg II 27. juuni 1626 11. juuni 1661 Ludwig V poeg
1630 Ludwig.JPG Ludwig VI 11. juuni 1661 24. aprill 1678 Georg II poeg
Ludwig-VII-HD.jpg Ludwig VII 24. aprill 1678 31. august 1678 Ludwig VI esimene poeg
Landgraf Ernst Ludwig von Hessen-Darmstadt.jpg Ernst Ludwig 31. august 1678 12. september 1739 Ludwig VI teine poeg
Landgraf Ludwig VIII. von Hessen-Darmstadt.JPG Ludwig VIII 12. september 1739 17. oktoober 1768 Ernst Ludwigi poeg
Ludwig IX von Hessen-Darmstadt.JPG Ludwig IX 17. oktoober 1768 6. aprill 1790 Ludwig VIII poeg
Ludwig X. (Hessen-Darmstadt).jpg Ludwig X 6. aprill 1790 13. august 1806 Ludwig IX poeg. Sai aastal 1806 Hesseni suurhertsogiks

Hessen-Butzbach, 1609–1643[muuda | muuda lähteteksti]

Philipp III, maakrahv 1609–43 (1581–1643), Hessen-Darmstadti maakrahvi Georg I teine poeg

hääbus aastal 1643, läks tagasi Hessen-Darmstadtile

Hessen-Homburg, 1622–1866[muuda | muuda lähteteksti]

hüpoteek kahele kaupmehele (1671–1673) ja Hessen-Darmstadti maakrahvidele (1673–1679), lunastati Friedrich II poolt
aastal 1806 annekteeriti Hessen-Darmstadti poolt, aastal 1815 taastati Viini kongressi poolt
hääbus aastal 1866, läks tagasi Hessen-Darmstadtile

Hessen-Braubach, 1626–1651[muuda | muuda lähteteksti]

Johann, maakrahv 1626–51 (1609–1651), Hessen-Darmstadti maakrahvi Ludwig V teine poeg

hääbus aastal 1651, tagastati Hessen-Darmstadtile

Hessen-Itter, 1661–1676[muuda | muuda lähteteksti]

Georg III, maakrahv 1661–76 (1632–1676), Hessen-Darmstadti maakrahvi Georg II teine poeg

hääbus aastal 1676, tagastati Hessen-Darmstadtile

Hessen-Kasseli kuurvürstid, 1803–1866[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
Wilhelm IX. von Hessen-Kassel als Erbprinz.jpg Wilhelm I 15. mai 1803 28. august 1807 varem Hessen-Kasseli maakrahv Wilhelm IX; kukutati
aastatel 1807–1813 Vestfaali kuningriigi omanduses
Wilhelm IX. von Hessen-Kassel als Erbprinz.jpg Wilhelm I 30. oktoober 1813 27. veebruar 1821 tagasi võimul
William II, elector of hesse.jpg Wilhelm II 27. veebruar 1821 20. november 1847 Tema poeg Friedrich Wilhelm valitses regendina 30. septembrist 1831
Friedrich-Wilhelm-Hessen.jpg Friedrich Wilhelm 20. november 1847 20. september 1866 regent oma isale 30. septembrist 1831. Kuurvürstkond annekteeriti Preisimaa poolt aastal 1866
1866 annekteeriti Preisimaa poolt

Hessen-Darmstadti ja Reini juures suurhertsogid, 1806–1918[muuda | muuda lähteteksti]

Pilt Nimi Valitsemise algus Valitsemise lõpp Märkus
Ludwig X. (Hessen-Darmstadt).jpg Ludwig I 13. august 1806 6. aprill 1830 varem Hessen-Darmstadti maakrahv Ludwig X aastast 1790
Luis ii de hesse.jpg Ludwig II 6. aprill 1830 16. juuni 1848  
LudwigIII-Hessen.jpg Ludwig III 16. juuni 1848 13. juuni 1877  
Grand Duke Ludwig IV of Hesse-Darmstadt and by Rhine.jpg Ludwig IV 13. juuni 1877 13. märts 1892  
Ernst Ludwig von Hessen 1905 Foto Jacob Hilsdorf.jpeg Ernst Ludwig 13. märts 1892 9. november 1918  

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]