Hessen-Nassau

Allikas: Vikipeedia

Provinz Hessen-Nassau
Hessen-Nassau provints


1868–1944
Lipp
Vapp
Hessen-Nassau provints (punane), Preisi kuningriigis, Saksa keisririigis
Valitsusvorm provints
Osa Preisimaa
Pealinn Kassel

Hessen-Nassau provints (saksa: Provinz Hessen-Nassau) oli Preisi kuningriigi provints aastatel 1868–1918, seejärel Preisimaa Vaba Riigi provints aastani 1944.

Hessen-Nassau loodi 1866. aasta Austria-Preisi sõja tulemusena, kui ühendati varem sõltumatud Hessen-Kassel, Nassau hertsogkond, Vabalinn Frankfurt, alasid saadi Baieri kuningriigilt ja Hesseni suurhertsogkonnalt (Hessen-Darmstadt; sealhulgas osa endisest Hessen-Homburgi maakrahvkonnast). Nendest piirkondadest moodustati aastal 1868 Hessen-Nassau provints pealinnaga Kasselis ja jaotati kaheks halduspiirkonnaks: Kassel ja Wiesbaden.

1. aprillil 1929 sai pärast rahvahääletust Hessen-Nassau osaks Waldeck-Pyrmonti Vaba Riik ja sai Kasseli halduspiirkonna osaks.

Aastal 1935 kaotas natsivalitsus (de facto) kõik osariigid, nii oli provintsidel vähe tähtsust. Aastal 1944 jaotati Hessen-Nassau Kuurhesseni (pealinn Kasselis) ja Nassau (pealinn Wiesbadenis) provintsideks. Aastal 1945, pärast Teise maailmasõja lõppu, need kaks provintsi ühendati ja koos Hessen-Darmstadtiga moodustasid nad äsjaloodud Hesseni liidumaa põhja- ja lääneosa. Osa Nassaust läks Rheinland-Pfalzi liidumaa koosseisu.

Oberpräsident'id[muuda | muuda lähteteksti]

Oberpräsident ('ülempresident') oli Preisi provintsi juht, kuningas nimetas ta ametisse Preisi siseministri soovitusel. Oberpräsident valitses provintsi Preisi valitsuse poolt nimetatud provintsinõukogu abil.

Ametitunnused[muuda | muuda lähteteksti]

Hessen-Nassau lipp on identne Hollandi omale. Hollandi kuninglik perekond pärineb Nassau hertsogkonnast.

Vapp jaguneb kolme ossa, iga osa kujutab üksuse vappi, mis moodustavad Hessen-Nassau:

  • kroonitud, hõbe/punase-triibuline lõvi sinisel taustal (Hesseni kuurvürstkond)
  • kroonitud, kuldne lõvi, samuti sinisel taustal (Nassau hertsogkond)
  • hõbedane kuldsete küünistega kotkas punasel taustal (Vabalinn Frankfurt)
Hessen-Nassau aastal 1905