Karl August Hermanni tänav

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Hermanni tänav)
 See artikkel on Tartu tänavast; Tallinna tänava kohta vaata artiklit Karl August Hermanni tänav (Tallinn), endise Narva Hermanni tänava kohta vaata artiklit Peterburi maantee.

‹ Kaart ajutiselt peidetud (?) ›
K. A. Hermanni tänava lõpp, september 2012
K. A. Hermanni tänava algus 2017. aasta oktoobris

Karl August Hermanni tänav on tänav Tartus Tähtvere linnaosas. Tänav algab Jakobi tänavalt ning lõpeb Vikerkaare tänava ja Anna Haava tänava ristmikul. Tänav on 550 meetri pikkune.

Tänav on nimetatud Karl August Hermanni mälestuseks Tartu linnavolikogu otsusega 24. oktoobrist 1932, aastatel 1950–1989 Lauristini tänav, rahvasuus ka "professorite tänav".

K. A. Hermanni ja A. Haava tänava nurgal asub Karl Ristikivi Seltsi hoone, kirjanik Karl Ristikivi kunagine elupaik ja Karl Ristikivi Muuseumi endine maja.

Hermanni tänaval on elanud paljusid eesti tuntud tegelasi: klaverikunstnik Natalia Muižniek (Nata-Ly Sakkos, majas nr 3), helilooja Heino Eller, kirjanik Peet Vallak ja pedagoog Lauri Leesi (majas nr 5), õigusteadlane Helmut Kadari (maja nr 2a), õigusteadlane ja poliitik Igor Gräzin (maja nr 2), teatrijuhid Kaarel Ird ja Epp Kaidu (maja nr 4), Eesti peaminister Mart Siimann, keeleteadlased Arnold Kask ja Priidu Puusepp (majas nr 10), sporditegelane ja treener Fred Kudu (maja nr 13), kirjandusteadlane Ele Süvalep, Tartu Ülikooli rektor Feodor Klement, kriminaalõiguse professor Ilmar Rebane jt.