Herluf Bidstrup

Allikas: Vikipeedia

Christian Hans Herluf Bidstrup (10. september 1912 Berliin26. detsember 1988 Allerødi vald, Taani) oli Taani kunstnik ja karikaturist.

1930. aastatel sai ta viljakaks karikaturistiks. Ta oli omal ajal väga populaarne Saksa Demokraatlikus Vabariigis ja Nõukogude Liidus. Lisaks poliitilistele karikatuuridele leidis tema loomingus kajastamist inimese igapäevaelu ja inimlikud nõrkused, mis ilmusid naljapildisarjadena.

Bidstrup on tänapäeval läänes peaaegu unustatud.[viide?]

Perekond ja kunstiharidus[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa oli taanlane, kes elas Saksamaal, teenides elatist kunstnik-dekoraatorina. Bidstrupi ema oli sakslanna. 1917. aastal kolis Bidstrupide pere Taani.

Ta omandas aastail 1931–1935 kunstihariduse Kopenhaagenis asuvas Kuninglikus Taani Kunstiakadeemias.

Elu ja looming[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene karikatuur avaldati 1932. aastal. Aastail 1936–1945 töötas ta ajalehe Socialdemokraten kaastöölisena. Sõjaeelses Taanis sai ta populaarseks raamatuillustraatoriks. Üksikuid töid oli tal ka teatrikunstnikuna.

Bidstrup oli Taani Kommunistliku Partei liige. Alates 1945. aastast töötas ta kommunistlikus ajalehes Land og Folk.

Bidstrupi kui kunstniku looming jaguneb kahte loomeperioodi. Esimeses perioodis olid ülekaalus poliitilised karikatuurid, mida iseloomustab üldsõnalisus ja probleemide lihtsustamine. Teises loomeperioodis, mil ta esines humoristlike lühiseriaalidega, kerkis tema omanäolisus eriti esile ja alles siin lõi tema anne särama.[1]

„ Just selles žanris üllatab autori nägemisoskus ja fantaasia. Bidstrupi realistlik joonistuslaad võimaldab edasi anda tüpaaži, ilmestust, poose, figuuri omapära, riietust jne. Kõik tema tegelased on meie keskelt, kõigile mõistetavad. Need leheküljelised seriaalid on nagu novellikesed, joonistatud imelakooniliselt ja täpselt. See eeldab suurt meistrit.“

Hugo Hiibus[1]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Huumorit ja satiiri / Herluf Bidstrup; [koostanud J. Jensen] Tallinn : Eesti NSV Kunst, 1959, 160 lk
  • Huumorit ja satiiri / Herluf Bidstrup; [koostanud J. Jensen] Tallinn : Eesti NSV Kunst, 1963, 104 lk
  • Huumorit ja satiiri = Сатира и юмор / Herluf Bidstrup; Tallinn : Elimelto, 1993, 136 lk

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]