Hercule Poirot

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib tegelasest. Telesarja kohta vaata artiklit Hercule Poirot (telesari).

Hercule Poirot ([erk'ül puar'oo; prantsuskeelne hääldus [ɛʀk'yl pwaʀ'o]) on belglasest detektiiv Agatha Christie kriminaalromaanides. Ta tegutseb kokku 33 romaanis ja 54 novellis.

Esimese mõrvaloo lahendab ta Christie esimeses romaanis "Saladuslik juhtum Stylesis" (1920) ning viimase aasta enne autori surma ilmunud romaanis "Eesriie" (1975).

Hercule Poirot on ainuke väljamõeldud tegelane, kelle surma puhul on ilmunud järelehüüe New York Timesis.

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

Mõjutused[muuda | muuda lähteteksti]

Hercule Poirot' nimi on tuletatud kahest omaaegsest kirjanduslikust tegelasest: Marie Belloc Lowndesi väljamõeldud detektiivist Hercule Popeau'st ja Frank Howel Evansi Monsieur Poiret'st, kes oli Londonis pensionipõlve pidav Belgia politseikomissar.

Poirot' tegelaskuju loomisel mõjutasid autorit kõige ilmsemalt Arthur Conan Doyle'i raamatud. Oma autobiograafias tunnistab Christie: "Ma kirjutasin endiselt Sherlock Holmesi stiilis – ekstsentriline detektiiv, rumalavõitu abiline ning Lestrade'i-tüüpi Scotland Yardi detektiiv inspektor Japp." Sherlock Holmes omakorda põhines Edgar Allan Poe loodud prantsuse detektiivil (C. Auguste Dupin).

Pole ka juhus, et Poirot oli belglane – Christie kirjutas "Saladusliku juhtumi Stylesis" esimese maailmasõja ajal, kui Saksamaa oli Belgia okupeerinud ning Suurbritannias peeti belglaste suhtes kaastunde näitamist patriootlikuks. Pealegi aitas see põhjendada, miks peaks geniaalne välismaa detektiiv lahendama mõistatusi Inglismaal.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Romaanides esitatud kirjelduste järgi oli Poirot lühikest kasvu, munakujulise pea ja suurte mustade vuntsidega. Ta pidas väga lugu korrast ja puhtusest – romaanis "Saladuslik juhtum Stylesis" arvab Poirot' sõber kapten Hastings, et tolmukübe riietel oleks põhjustanud Poirot'le rohkem kannatusi kui kuulihaav.

Teised korduvad tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Kapten Hastings[muuda | muuda lähteteksti]

Kapten Hastings kohtus Poirot'ga juba Belgias. Neist said eluaegsed sõbrad ja partnerid. Hastings abiellus romaanis "Mõrv golfiväljakul" kohatud lauljanna Dulcie Duveeniga, hiljem on tal kaks tütart ja kaks poega.

Ariadne Oliver[muuda | muuda lähteteksti]

Humoorikas kriminaalromaanikirjanik Ariadne Oliver on Christie enesekarikatuur. Esimest korda ilmus ta romaanis "Kaardid lauale".

Miss Lemon[muuda | muuda lähteteksti]

Miss Felicity Lemon on Poirot' sekretär, kes oli Poirot sõnul "uskumatult inetu ja kohutavalt võimekas". Millal ta Poirot' teenistusse astus, pole teada.

Peainspektor Japp[muuda | muuda lähteteksti]

Japp on Scotland Yardi inspektor, kes kohtus Poirot'ga samuti juba Belgias. Mitmes romaanis aitab Poirot tal juhtumeid lahendada, jättes sageli kogu au Jappile – vastutasuks pakub Japp talle lahendamiseks uusi põnevaid kuritegusid.

Agatha Christie teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Romaanid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]