Henrik Visnapuu preemia

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Henrik Visnapuu auhind)

Henrik Visnapuu preemia on väliseesti kirjanduspreemia. Preemia pälvib eesti kirjandusteose autor proosa, luule või memuaristika vallas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Preemia väljaandmise algatas Ülemaailmne Eesti Kirjanduse Selts pärast Henrik Visnapuu surma 1951. aastal New Yorgis. Preemia väljaandmiseks loodi 21. oktoobril 1952 Henrik Visnapuu Fond. Esimene reaalne panus Rootsist oli Henrik Visnapuu mälestusaktuse sissetulek ja tema mälestusteraamat „Päike ja jõgi” autoritasu. 1991. aastast haldas Henrik Visnapuu Fondi arhitekt Herk Visnapuu ja tema perekond. Fondi on hallanud muu hulgas veel Andres Visnapuu, Elmar Tampõld, Tõnu Parming ja Mardi Valgemäe.

Kuni 1990. aastate alguseni olid auhinna saajad ainult väliseesti kirjanikud. Siiski sai 1983. aastal preemia Eestis elanud Annus Rävala (Helmut Tarand) "Vorkuta värsside" eest.

Preemia väljaandmine katkes 2007. aastal korraldavate asjaosaliste lahkumise tõttu.

Auhinna taastamine[muuda | muuda lähteteksti]

2020. aasta novembris toimunud täiskogu aastakoosolekul otsustas Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) Henrik Visnapuu kirjandus- ja kultuuriauhinna taastada. Kui varem anti Henrik Visnapuu preemiad välja igal aastal, siis ERKÜ Visnapuu auhinna laureaat kuulutatakse välja igal teisel aastal luuletaja sünniaastapäeval, 2. jaanuaril laureaadi silmapaistva teose, uurimuse või elutöö eest.[1]

ERKÜ annab auhinda välja koos Eesti Kirjanike Liidu ja Luunja vallavalitsusega. ERKÜ rahastab auhinda kuni 3000 USA dollari ulatuses, auhinnaga kaasneb ka originaalne kunstiteos, mis tellitakse eesti kunstnikult.

Taastatud auhind anti esimest korda välja 2. jaanuaril 2022, Henrik Visnapuu 131. sünniaastapäeval.

Laureaadid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ERKÜ taastab Henrik Visnapuu nimelise kirjandus- ja kultuuriauhinna. Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides, pressiteade, 3. jaanuar 2021.