Helitehnik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Helitehnoloog)

Helitehnik ehk helitehnoloog on elukutse, mida esindaval isikul peab olema võimekus helitehnoloogiat kasutades produtseerida heli või analoogne või digitaalne helisalvestis.

Helitehnoloogi ülesannete hulka kuuluvad:

  1. heli esitamiseks ja salvestamiseks sobiva keskkonna loomine, sealhulgas helitehnika ülesseadmine, helikontroll (inglise keeles soundcheck) ning eri tüüpi ürituste (näiteks kontsertide, etenduste, konverentside, spordivõistluste) helindus.
  2. analoog- ja digitaalsignaalidega manipuleerimine;
  3. analoogses või digitaalses vormis informatsiooni andmekandjale talletamine (näiteks magnetlindile, arvuti kõvakettale vms)
  4. töötlemata helisalvestise (inglise keeles dry recording) miksimine ja masterdamine, mille eesmärgiks on kujundada tasakaalustatud tervik.


Töövahendid[muuda | muuda lähteteksti]

Helitehnoloog peab olema suuteline rakendama erinevaid helisalvestusviise, sealhulgas analooglinti, digitaalseid mitmerealisi salvesteid ja helitöötlustarkvarasid. Kaasaegsel helitehnoloogil on vajalik aru saada tarkvara ja raudvara integratsioonipõhimõtetest – sünkroonimisest analoog-digitaalmuunduseni. Oma töös kasutavad helitehnoloogid erinevaid digitaalseid seadeldisi, sealhulgas:

Helivõimendiidelektroonilised võimendid, mis suurendavad elektrisignaali pinget ja võimsust helisageduste alas.

Signaaliprotsessoridmikroprotsessorid, mis tegelevad signaalide pideva töötlemisega ja seda enamasti reaalajas (sündmuse tegeliku toimumise ajal).

Analoog-digitaalmuundurid – seadmed, mis muudavad analoogsignaali ehk pideva signaali digitaalsignaaliks ehk diskreetsesse vormi.

Digitaal-analoogmuundurid – seadmed, mis muundavad digitaalsignaali analoogsignaaliks.

Muusikatarkvara (inglise keeles Digital Audio Workstation, lühendina DAW] – muusika või heli loomiseks, salvestamiseks ja/või töötlemiseks loodud tarkvara.

Valjuhääldidelektroakustilised seadmed, mis muundavad helisagedusliku elektrivõnkumise (audiosignaali) heliks.

Mikrofonidelektroakustikaseadmed, mis muundavad helirõhu võnkumised elektripinge muutusteks.

Helimikserid – elektroonilised seadmed, millega saab kombineerida ja muuta erinevaid helisid.

Sekventserid – elektrooniline seade, millega saab kombineerida ja muuta erinevaid helisid.

Eelvõimendid (inglise keeles preamp) [1] – seadmed, mis võimendavad nõrkasid signaale liinitasemele, et nendega töötamine oleks lihtsam.

Magnetofonid – on seadmed audiosignaali magnetiliseks salvestamiseks liikuvale andmekandjalemagnetlindile – ja salvestise taasesitamiseks.

Helitehnoloogia õppimine Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis on helitehnoloogia eriala võimalik omandada kõrghariduse baasil Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Õpe Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias kestab 4 aastat ning nõuab 240 EAP (Euroopa ainepunktisüsteemi ainepunkti) täitmist (8 semestrit, 30 EAP semester)[2]. Heliloomingu õppekava Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias kestab 3 aastat ning nõuab 180 EAP täitmist (6 semestrit, 30 EAP semester)[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]