Harjumaa mõisate loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Harjumaa mõisate loend on Harjumaal asunud mõisate loetelu.

Kaasaegne Harjumaa tekkis 1950.–1960. aastatel tollase Eesti NSV haldusreformi tulemusena.

Võrreldes seitse sajandit kestnud ajaloolise Harjumaa aladega on ta kaotanud Juuru ja Rapla ümbruse (kihelkondade) alad, samuti suure osa Hageri ümbruse (kihelkonna) aladest Rapla maakonnale ja osa läänepoolsest alast Nõva ümbruses jääb Lääne maakonda Lääne-Nigula valda. Seetõttu on ajalooga seotud tekstides mõistlik võrrelda ajaloolist Harjumaad või kaasaegset Harju maakonda.

Hageri kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Hageri kihelkond
Harju-Jaani kirik Raasikul

Harju-Jaani kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Harju-Jaani kihelkond
Harju-Madise Mattiase kirik

Harju-Madise kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Harju-Madise kihelkond

Hilisemad Risti kihelkonna mõisad

Juuru kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Juuru kihelkond

Jõelähtme kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Jõelähtme kihelkond

Jüri kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Jüri kihelkond

Keila kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Keila kihelkond
  • Keila kirikumõis (Pastorat Kegel)
  • Aru, Keila karjamõis
  • Fišmeistri mõis (Fischmeister), Haabersti karjamõis
  • Haabersti (Habers) linnamõis
  • Harku (Hark) rüütlimõis
  • Hermannshof, Tuula karjamõis
  • Humala (Hummala), Vääna kõrvalmõis
  • Hüüru (Hüer), Rannamõisa kõrvalmõis
  • Juuliku (Julienhof), karjamõis
  • Jõgisoo (Joeggis) rüütlimõis
  • Jälgimäe (Jelgimeggi) rüütlimõis
  • Kalda mõis, Harku karjamõis
  • Keila (Kegel) rüütlimõis
  • Keila-Joa (Schloss Fall) rüütlimõis
  • Kiisa (Kisa), Saku karjamõis
  • Klooga (Lodensee) rüütlimõis
  • Koppelmaa (Koppelmann) poolmõis
  • Kuivaveski mõis, Klooga karjamõis
  • Kumna (Kumna) rüütlimõis
  • Kõltsu (Wellenhof) poolmõis
  • Käesalu (Kaesal), Keila-Joa kõrvalmõis
  • Laulasmaa (Laulasma) rüütlimõis
  • Lehola (Lehhola) rüütlimõis
  • Lepiku mõis, Rannamõisa karjamõis
  • Lippi mõis, Ääsmäe karjamõis
  • Luka (Lukka) (Lucca) poolmõis
  • Maeru mõis (Meyer)
  • Meremõisa (Merremois), Keila-Joa kõrvalmõis
  • Muraste (Morras), Rannamõisa kõrvalmõis
  • Mustamäe (Hohenhaupt), Jälgimäe kõrvalmõis
  • Nahkja mõis (Nachtigal), Keila karjamõis
  • Naissaar mõis (Nargön)
  • Niitvälja (Eschenrode) poolmõis
  • Ohtu (Ocht) rüütlimõis
  • Peetri (Peterhof), Vääna kõrvalmõis
  • Pällu mõis (Pällo), Tuula karjamõis
  • Rahula (Rahhola) rüütlimõis
  • Rannamõisa (Strandhof) rüütlimõis
  • Saku (Sack) rüütlimõis
  • Saue (Friedrichshof) rüütlimõis
  • Suur-Aru mõis (Suurarro), Tuula karjamõis
  • Tiskre (Tischer)
  • Tuula (Thula) rüütlimõis
  • Tännassilma mõis (Tennasilm)
  • Uue-Karjaküla (Neu-Hohenhof), Vana-Karjaküla kõrvalmõis
  • Valingu (Walling) rüütlimõis
  • Vana-Karjaküla e Karjaküla (Alt-Hohenhof, Hohenhof) rüütlimõis
  • Vanamõisa (Wannamois) rüütlimõis
  • Vana-Pääla (Taubenpöwel), Vääna kõrvalmõis
  • Vanaveski, Klooga kõrvalmõis
  • Viti (Wittenpöwel), Vääna kõrvalmõis
  • Voore (Forby) rüütlimõis
  • Vääna (Faehna) rüütlimõis
  • Ääsmäe (Essemäggi) rüütlimõis
  • Üksnurme (Uxnorm) rüütlimõis

Kose kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Kose kihelkond

Kuusalu kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Kuusalu kihelkond

Nissi kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Nissi kihelkond

Rapla kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Rapla kihelkond
  • Rapla kirikumõis (Pastorat Rappel)
  • Alu (Allo) rüütlimõis
  • Hagudi (Haggud) rüütlimõis
  • Hertu (Hermet) Valtu kõrvalmõis
  • Järvakandi (Jerwakant) rüütlimõis
  • Kabala (Kappel) rüütlimõis
  • Keava (Kedenpäh) rüütlimõis
  • Kehtna (Kechtel) rüütlimõis
  • Kodila (Koddil) poolmõis
  • Kuusiku (Saage) rüütlimõis
  • Lellapere (Lellefer) rüütlimõis
  • Ohekatku (Odenkat) rüütlimõis
  • Ohukotsu (Odenwald, aastani 1843 Odenkotz) rüütlimõis
  • Pühatu (Pühhat) Orgita kõrvalmõis poolmõisa staatuses
  • Raikküla (Rayküll) rüütlimõis
  • Rapla (Rappel) Alu kõrvalmõis
  • Reihenau (Reichenau) Järvakandi klaasivabrik poolmõisa staatuses
  • Riidaku (Ridaka) poolmõis, enne 1877 rüütlimõis
  • Sikeldi (Siklecht) rüütlimõis
  • Vahakõnnu (Wahhakant) rüütlimõis
  • Valtu (Waldau, varemalt Kotz) rüütlimõis
Vaade Risti kirikule lõunast

Risti kihelkond[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Risti kihelkond

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]