Harilik skorpionsammal

Allikas: Vikipeedia
Harilik skorpionsammal
Harilik skorpionsammal
Harilik skorpionsammal
Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Lehtsammaltaimed Bryophyta
Klass Lehtsamblad Bryopsida
Selts Ulmikulaadsed Hypnales
Sugukond Skorpionsamblalised Scoroidiaceae
Perekond Skorpionsammal Scorpidium
Liik Harilik skorpionsammal
Binaarne nimetus
Scorpidium scorpioides
(Hedw.) Limpr.
Harilik skorpionsammal

Harilik skorpionsammal (Scorpidium scorpioides) on skorpionsamblaliste sugukonda kuuluv lehtsambla liik.[2]

Kirjeldus ja ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Hariliku skorpionsambla tunneb ära tema suurte mõõtmete ja tugevalt nõgusate, laiade, lühikeste teravatipuliste lehtede järgi. Värvuselt roheline, pruun, sageli punane kuni mustjaspunane.[3] Harilik skorpionsammal on 20‒30 cm pikk, lehed on 2‒4 mm pikkused ning varte ja okste tippudest sirpjad ning ühele küljele kõverduvad[4].

Kasvukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Harilik skorpionsammal mikroskoobiga vaadatuna

Parimaks kasvukeskkonnaks harilikule skorpionsamblale on aluseline, lämmastiku ja fosfaadivaene ning suure pH- ja kaltsiumisisaldusega keskkond. Tavaliselt kasvab skorpionsammal kohe veepinna all.[4] Mesotroofsetes, mõõdukalt toitelistes madalsoodes on harilik skorpionsammal iseloomulikuks liigiks.[5]

Leviala[muuda | muuda lähteteksti]

Harilik skorpionsammal kasvab tavaliselt soodes, eutrofeerunud järvedes, basseinides, järvekallastel. Kasvukohaks sobivad ka madalad kuni kõrged tõusud (0‒3600 m). Harilikku skorpionsammalt leidub näiteks Gröönimaal; Ameerika põhjaosas näiteks Nunavutis, Ontarios, Québecis, Yukonis ja Alaskal. Lisaks leidub harilikku skorpionsammalt USA osariikidest veel näiteks Colorados, Connecticutis, Indianas, Maine'is, Michiganis, Minnesotas, Montanas, Utah's, Vermontis, Wisconsinis, Wyomingis ning mitmel pool Lõuna-Ameerikas. Harilikku skorpionsammalt leidub ka Euraasias ja Austraalias.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hallingbäck, T, Hedenäs, L., Huttunen, S., Ignatov, M., Ingerpuu, N., Konstantinova, N., Syrjänen, K. & Söderström, L. (2019). Scorpidium scorpioides. IUCNi punase nimestiku ohustatud liigid. IUCN 2019.
  2. "Scorpidium scorpioides(Hedw.) Limpr". eElurikkus. 1. jaanuar 2022. Vaadatud 17.05.2022.
  3. 3,0 3,1 Flora of North America. "Scorpidium scorpioides". eFloras.org. Vaadatud 17.05.2022.
  4. 4,0 4,1 Jaksi, Piia (25. mai 2014). "Õõtsikute taimkate ja selle kujunemine" (PDF). Bakalaureusetöö. Vaadatud 17.05.2022.
  5. Vitt, D. H., Van Wirdum, G., Halsey, L., Zoltai, S. (1993) The Effects of Water Chemistry on the Growth of Scorpidium scorpioides in Canada and The Netherlands. The Bryologist,96(1), 106-111.