Hansapank

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Hansapanga Grupp)
Hansapank
Tüüp aktsiaselts
Asutatud 10. jaanuaril 1992
Asutajad Rain Lõhmus, Heldur Meerits, Jüri Mõis, Toomas Sildmäe, Tõnu Laak, Hannes Tamjärv, Andres Saame, Rein Kaarepere, Olari Taal
Tegevus lõpetatud 2005
Peakorter Tallinn
Võtmeisikud Juhatuse esimees Jüri Mõis, nõukogu esimees Hannes Tamjärv
Juhatuse esimees Indrek Neivelt (1999–2005)
Hansapanga peahoone Liivalaia tänaval Tallinnas

AS Hansapank oli aastatel 1992–2005 Eestis tegutsenud krediidiasutus.

Hansapank Grupi alguseks võib lugeda 1. juulit 1991, mil Baltikumi suurimaks finantsinstitutsiooniks kasvanud Hansapank alustas tööd Tartu Kommertspanga filiaalina. Ametlikult alustas Hansapank iseseisvat tegevust 10. jaanuaril 1992. Hansapank oli suurim pank Balti riikides ja osutas finantsteenuseid ligikaudu 3,5 miljonile[küsitav][viide?] kliendile Eestis, Lätis ja Leedus. 2009. aastal sai AS-i Hansapank uueks ärinimeks Swedbank AS. [1]

Loomine[muuda | muuda lähteteksti]

Rain Lõhmus, üks panga asutajaid, pani sügisel 1990 kirja projekti, milles tõi välja oma ettekujutuse kommertspanga loomisest. "Kuigi Eestis on viimastel aastatel loodud mitmeid uusi panku, puudub hetkel ometi nüüdisaegne, mitmesuguseid ja sealhulgas rahvusvahelisi teenuseid osutav pank," märkis ta uue panga tegevuse eeldusi kirjeldades.

Lõhmuse projekti järgi tuli luua esialgu piiratud kontorivõrguga, aga tulevikus lisaks Tallinnale ka teisi suuremaid linnu kattev pank. Nelja-viie aasta eesmärgiks seadis Lõhmus juba toona Eesti kahe-kolme suurima panga sekka jõudmise. See eesmärk täideti. Juba neljandal tegevusaastal kasvas Hansapank Eesti suurimaks.

Panga loomise mõttega pandi kokku AS Rebaco ehk Reval Banking Corporation. Rebaco valis Tartu kommertspanga filiaalina asutatava Hansapanga juhatusse neli meest – Hannes Tamjärve, Jüri Mõisa, Rain Lõhmuse ja Heldur Meeritsa.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1992. Ametlikult alustas Hansapank iseseisvat tegevust 10. jaanuaril 1992.

1993. aastal lõi pank oma esimese tütarettevõtte ASi Hansa Liising, mis keskendus liisingutoodete müügile. Samal aastal loodi Hansa Capital. 1993. aasta I kvartali järel oli Hansapank tõusnud Eesti bilansimahult suuruselt kolmandaks pangaks. Detsembris tunnistati Hansapank Mustpeade Maja traditsioonilisel uusaastaballil 1993. aasta Eesti mainekaimaks pangaks.

1994. aasta veebruari lõpu seisuga sai Hansapank bilansimahu poolest Eesti suurimaks pangaks, möödudes senisest liidrist Sotsiaalpangast. Märtsis hakati klientidele väljastama pangakaarte. Aprillis avaldati, et Hansapank on ostnud Eesti esimese Pentiumarvuti (toonane personaalarvutite tipptase), see anti panga disaineri kasutada blankettide, reklaami ja kuulutuste kujundamiseks. Hansapank teatas ka Apple Macintoshi soetamise plaanist.

1995. aasta oli oluliseks verstapostiks panga ajaloos, kui Hansapanga aktsiaid hakati noteerima Helsingi väärtpaberibörsi maaklerinimekirjas. Mais avaldas Eesti Pank, et Hansapank on hoiuste ja laenufondide järgi Eesti suurima laenuvõimega pank (veel aprillis oli Hansapank selle näitaja osas kolmandal kohal). Samuti oli Eesti Panga andmeil suurim Hansapanga poolt välja antud laenude kogusumma. Samal aastal avati Riias nii panga esindus kui ka Hansa Liisingu tütarettevõte AS Hansa Leasing Latvia.

1996. aastal avas Hansapank ligi sada miljonit krooni maksnud 13-korruselise peakontori aadressil Liivalaia tänav 8[2]. Siseneti Balti suurima riigi Leedu turule, kus erinevalt Eestist ja Lätist loodi esmalt Hansa Leasing Lithuania. Hansapanga Grupp arendati välja 1996. aasta lõpus, kui moodustati müügiüksused Hansapank Eesti, Hansabank Latvia ja Hansa Liising. Finantsturgude divisjoni baasil loodi Balti riikide finantsturge kattev üksus Hansabank Markets.

1998. aasta tähistas panga ajaloos liitumiste ja ühinemiste perioodi algust. 1998. aasta aprillis ühines Hansapank Eesti Hoiupangaga, uue panga juriidiliseks nimeks sai AS Hansapank. Sama aasta juunis allkirjastasid Hansa Liisingu Grupi holdingettevõte Hansa Capital ja Hoiupanga Liising ostu-müügilepingu. 1998. septembris kirjutati alla ka Hansabank Latvia ja Eesti Hoiupangale Lätis kuulunud Zemes Banka ühinemislepingule. Samal aastal omandas Rootsi osalusega FöreningSparbanken Hansapanga aktsiaemissiooni käigus üle 50% aktsiatest.

1999. aasta juulis avas Leedu pealinnas Vilniuses klientidele oma uksed lisaks juba turul tegutsevale Hansa Leasing Lithuaniale Hansapanga tütarpank Hansabankas.

2000. aasta juunis reorganiseeriti Ventspils Apvienota Baltijas Banka (UBB Ventspils) Hansapanga Läti tütarettevõtte Hansabanka filiaaliks. 2000. aastal alanud läbirääkimised Leedu Riigivarafondiga jõudsid lõpule 2001. aasta esimeses pooles, kui 23. aprillil 2001 sõlmiti Hansapanga ja Leedu Riigivarafondi vahel leping Leedu Hoiupanga (LTB) 90,73% aktsiate ostmiseks. Ostu-müügileping jõustus 1. juunil

2002. aasta novembris allkirjastasid Hansa Capital ja EBRD Hansa Leasing Russia asutamislepingu. Hansa Leasing Russia keskendus oma tegevuses peamiselt Balti riike läbiva Venemaaga seotud transiidisektori olulisemate logistiliste osade – sadamate ja raudteede finantseerimisele.

2003. aasta oktoobris allkirjastas Hansapanga Leedu tütarettevõte AB Bankas "Hansabankas" ostu-müügilepingu Leedu suurima elukindlustusseltsi UAB Lietuvos Draudimo Gyvybes Draudimas (LDGD) 100% aktsiate ostmiseks.

2004. aasta 24. septembril allkirjastas Hansapank Moskvas Kvest panga ostu-müügilepingu. Tehingu jõustumine sõltus heakskiidu saamisest Venemaa keskpangalt ja Eesti Finantsinspektsioonilt.

2005. aastal tegi Swedbank Hansapanga vähemusaktsionäridele ülevõtmispakkumise ning tänaseks on Hansapank Swedbank Grupi 100% tütarettevõte. 10. märtsil viis Hansapank edukalt lõpule Kvest panga ostu Venemaal ning juba septembris avati klientidele esimene kontor Moskvas.

2006. aasta 15. augustil sisenes Hansapank kindlustusturule – alustas Hansa Varakindlustus.

2007. aastal sisenes Swedbank Ukraina turule.

2009. aastal sai AS-i Hansapank uueks ärinimeks Swedbank AS.

e-teenused[muuda | muuda lähteteksti]

Nagu enamik Eesti pankasid, võttis ka Hansapank üsna varakult kasutusele elektroonilised sidekanalid kliendiga suhtlemisel. Algul oli see vormistatud BBS sissehelistamisteenusena, hiljem ainult eraldi tarkvarana Telehansa (alates 1993. aastast) ning lõpuks Internetipangana (1996. aastal). Mitmed majandustarkvara tootjad arendasid välja oma liidesed Telehansaga, mis võimaldas pangamaksete tegemist otse majandustarkvarast, ning arveldusarvele laekumiste põhjal arvete automaatset või poolautomaatset tasutuks märkimist majandustarkvaras.

Hanza.net[muuda | muuda lähteteksti]

12. mail 2000 avas Hansapank uue internetipanga hanza.net. Uus internetipanga keskkond võimaldas Hansapangal pakkuda soodsamaid teenuste hindu ja suhelda pangaga mitu korda kiiremalt. Hanza.net oli võrreldes eelneva internetipangaga selgema ülesehituse ja mitmete lisavõimalustega. Esialgu koosnes hanza.net viiest põhiosast: pank, postkast, investeerimine, shopping ja e-teenused. Uue kaubamärgi netiaadressi laiendiks valiti .net, mitte .ee, et see oleks ühtne kogu Baltikumis. Hansapanga uue internetipanga teenuste kvaliteet leidis kohe ka rahvusvahelist tunnustust. Forrester hindas hanza.net-i üheks Euroopa e-panganduse tipplahenduseks, mis andis talle Euroopa edetabelis 16. koha. Hansapank oli sellega ka ainus pingeritta pääsenud Kesk- ja Ida-Euroopa pank.[3]

NPNK[muuda | muuda lähteteksti]

2005. aastal tegi Hansapank reklaamikampaania, mille käigus soditi värviga ära mitmed objektid ning Tallinn ja Tartu oli täis kleebitud lipendavaid pabereid. See aktsioon põhjustas üldist pahameelt selle autorite vastu. Algul Hansapank valetas ametlikes kanalites, et nemad selle taga ei ole.[viide?]

Hiljem korraldati Hansapanga vastu aktsioone, kus nõuti panga vabandamist ja NPNK kaubamärgi kasutamisest loobumist. Hansapank lükkas ettepaneku tagasi.

NPNK reklaamikampaaniat tunnustati auhinnaga "Aasta turundustegu 2005", mis omakorda kutsus esile proteste.

Hoiupanga ülevõtmine[muuda | muuda lähteteksti]

Lühiajaliselt oli Eesti Ühispank kasvanud suuremaks kui Hansapank ning Hoiupangaga liitumine tõotas Hansapangale sellest rumalast PR olukorrast väljatulekut. Siis aga juhtus piinlik skandaal seoses Daiwa Panga laenuga, mis oli välja antud Hoiupanga Töötajate AS-le ning tagatud Hoiupanga poolt. Hiigelnõue Daiwa panga poolt aga kippus muutma Hoiupanga ostmise majanduslikult kahjulikuks ning rikkuma kogu protsessi. Sellega seotult toimus mitu kohtuprotsessi ühe võtmeisiku Marcel Vichmanni vastu.

Hansapank oli suurim pank Balti riikides ja Eesti panganduses, kui vahepeal kasvas Eesti Ühispank varade mahult suuremaks, siis pärast Hoiupanga ülevõtmist 1998. aastal oli Hansapank varade mahult suurim. Esikohta hoiti nii eraisikute kui ka ettevõtete laenudes ja hoiustes, Hoiupanga ülevõtmine tõi kaasa ohtralt uusi vähem varakaid ja maapiirkondade kliente ning mitmekesistas sellega oluliselt Hansapanga kliendibaasi.

Hansapank 25[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aastast kannab Hansapank nime Swedbank.[1]

2016. aasta suvel sai Hansapanga asutamisest 25 aastat. Aastapäeva tähistamiseks toimus ka Swedbanki peamajas endiste pangajuhtide ja juhatuse liikmetega pidulik vastuvõtt. Õhtu jooksul arutasid endised ja praegused juhid paneeldiskussioonis panga mineviku, oleviku ja tuleviku teemadel.[4]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 https://www.swedbank.ee/about/contact/story/history?language=EST
  2. Victoria Parmas, Ain Parmas, Hansapankurid kolisid võllamäele, arileht.delfi.ee, 06.01.1996.
  3. Forrester Research. Best of Europe’s Net Banking, November 2000.
  4. Palju õnne sünnipäevaks! 25 aastat tagasi asutati Hansapank, elu24.postimees.ee, 15. juuli 2016.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]